Dynia w occie w słoiku.
Canva

Dynia w occie z przepisu babci!

Lubisz robić marynaty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis! Babcina dynia w occie smakuje obłędnie! Pokochasz te przetwory! Smak jest dość delikatny i słodko-kwaśny, to idealny dodatek!
Reklama

Dynia w occie — pamiętaj o tym

Tak naprawdę dużo odmian dyni dobrze się tutaj sprawdzi. Może to być zarówno piżmowa, jak i Hokkaido czy muskatowa. Pestek nie wyrzucaj! Mogą się jeszcze przydać.

Dynia w occie — składniki

Potrzebne będą czyste, nieuszkodzone i koniecznie wyparzone słoiki. Zwróć uwagę na to, żeby pokrywki i brzegi nie były wyszczerbione

Dynia marynowana w occie w słoiku.
Canva

Dynia w occie — przepis krok po kroku

  1. Dynię musisz umyć, osuszyć i przekroić na pół, a potem na ćwierć.
  2. Następny krok to jej wydrążenie. Wyjmij miąższ, nie będzie potrzebny w tym przepisie.
  3. Pozostałą dynię pokrój na kawałki, przelej je wrzątkiem
  4. Kawałki dyni musisz poukładać w słoikach. Pilnuj, żeby nie pobrudzić ich brzegów. W razie potrzeby wytrzyj je, muszą być suche i czyste.
  5. Dodaj przyprawy. Rób to delikatnie, żeby kawałki dyni się nie porozpadały.
  6. Wodę zagotuj razem z octem i cukrem. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
  7. Powstałym, wrzącym roztworem zalej kawałki dyni w słoikach. Jeśli ich brzegi się pomoczą, wytrzyj je dokładnie, a potem od razu zakręć mocno.

Dynia w occie — pasteryzacja

  1. Do garnka połóż ściereczki. Na nich postaw zakręcone słoiki.
  2. Wlej wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoików — nie mogą zostać całkowicie przykryte wodą!
  3. Zagotuj zawartość garnka. Gotuj około 30 minut.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama