Konfitura z dyni
Canva.com

Słodka konfitura z dyni. Dodaj korzenne przyprawy i nadzienie do piernika gotowe!

Były już konfitury z malin, truskawek i wiśni. Teraz przyszedł czas na przygotowanie pysznych przetworów z dyni z cynamonem i goździkiem. W naszym przepisie znajdziecie także aromat pomarańczy!
Reklama

Składniki na konfiturę z dyni

Konfitura z dyni
Canva.com

Przepis na słodką konfiturę dyniową jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujemy takie składniki jak:

  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • 5 goździków
  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok z 3 cytryn
  • 40 g kawałek korzenia imbiru

Przetwory z dyni są aktualnie najbardziej gorącym tematem na wszystkich blogach kulinarnych.

Reklama

Nic dziwnego, bowiem możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Dżem dyniowy z pomarańczą będzie pysznym dodatkiem do ciast, wypieków na słodko, kanapek z białym serem oraz drożdżówek.

Jak zrobić konfiturę dyniową krok po kroku?

  1. Dynię porządnie myjemy i kroimy na 4 duże kawałki.
  2. Następnie obieramy obieraczką do warzyw i usuwamy nasiona.
  3. Dynię w kawałkach przekładamy do dużego garnka.
  4. Pomarańcze myjemy i szorujemy, a następnie kroimy w kawałki.
  5. Całość dodajemy do dyni, dolewamy sok cytrynowy do garnka.
  6. To czas, aby dodać także drobno starty imbir.
  7. Wlewamy więcej wody i zagotowujemy nasze owoce.
  8. Dodajemy goździki oraz cynamon.
  9. Zmniejszamy ogień i gotujemy konfiturę przez godzinę.
  10. Pamiętajmy o tym, aby od czasu do czasu mieszać w garnku drewnianą łyżką.
  11. Po godzinie dynia powinna się rozpadać.
  12. Dodajemy cukier i zagotowujemy.
  13. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama