Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Pikantne ogórki po kozacku. Tylko dla miłośników ostrych smaków!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ogórki po kozacku to popularne danie w polskiej kuchni. To idealna propozycja dla miłośników kwaśnych i pikantnych smaków. Dzięki aromatycznej marynacie i pikantnym przyprawom, będą idealnym dodatkiem do wielu potraw. Możemy podawać je na zimno lub jako dodatek do mięsa, pieczywa czy sałatek.
Składniki na ogórki po kozacku
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10%
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 pęczek koperku
- 1-2 ostre papryczki chili (opcjonalnie)
Jak przygotować pikantne ogórki?
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
- Przygotowujemy marynatę. W rondelku gotujemy wodę, dodajemy cukier, sól, ocet, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Do ogórków dodajemy cebulę oraz pokrojone w paseczki ostre papryczki chili (jeśli lubimy pikantne dania). Wszystko mieszamy.
- Gotową marynatę wylewamy na ogórki i mieszamy. Odstawiamy na około 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Po upływie czasu ogórki przelewamy do słoików, dodajemy posiekany koperek i zalewamy marynatą.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą przez około 10 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mrożenie ogórków. Czy stracą smak?
Sezon ogórkowy to czas, gdy te chrupiące warzywa królują na naszych stołach. Jednakże zdarza się, że mamy więcej ogórków, niż możemy zjeść, co prowadzi do pytania: czy można mrozić ogórki? Wielu z nas obawia się, że mrożenie może wpłynąć na smak i teksturę tych warzyw.
Kucharka zdradziła tajemnicę idealnych ogórków. Tyle soli trzeba dodać do kiszonki
W przygotowaniu kiszonek, a zwłaszcza ogórków, wiele zależy od odpowiedniego stosunku soli. Jeśli marzysz o pysznych, chrupiących i soczystych ogórkach, to z pewnością docenisz tę recepturę.
Ogórki po watykańsku lepsze do małosolnych? Sprawdź przepis!
Przygotowanie ogórków po watykańsku to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale też sposób na odkrycie wyjątkowego smaku i ciekawych historii. Ciesz się smakiem, który przetrwał wieki.