Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Pyszne ogórki kiszone po staropolsku. Przepis babci Jadzi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Oto babciny przepis na staropolskie ogórki kiszone. Jak zrobić pyszny dodatek do mięs oraz kanapek?
Reklama
Składniki na kiszone ogórki po staropolsku
Do przygotowania tego przetworu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 kg (2000 g) ogórków,
- 2 litry (2000 ml) wody,
- 4 łyżki soli,
- 4 kwiatostany kopru,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- gruby korzeń chrzanu,
- po 6 liści dębu i wiśni,
- 4 liście porzeczki,
- kilka ziaren pieprzu czarnego.
Przygotowanie pysznych ogórków kiszonych
- Przygotowanie - liście dębu, wiśni i porzeczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kwiatostany kopru płuczemy. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
- Ząbki czosnku obieramy.
- Dokładnie myjemy ogórki, pocierając ich powierzchnię szorstką gąbką w taki sposób, aby pozbyć się choć części kolczastych wypustek pokrywających skórkę.
- Litrowe słoiki myjemy i wyparzamy, do każdego wkładamy kwiatostan kopru oraz po jednym liściu dębu, wiśni i porzeczki. Ogórki ciasno układamy w słoikach, wciskamy pomiędzy nie cienki słupek chrzanu, ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu. Przykrywamy ogórki liściem dębu lub wiśni.
- Zagotowujemy w garnku wodę z solą, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Zalewamy zawartość słoików gorącą solanką i natychmiast zakręcamy pokrywki.
- Ustawiamy gorące słoiki blisko siebie i przykrywamy kocem na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie słoiki przenosimy w ciemne, chłodne miejsce.
- Po otwarciu słoik z ogórkami możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnych dań, wędlin, zup i kanapek ze smalcem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kucharka zdradziła tajemnicę idealnych ogórków. Tyle soli trzeba dodać do kiszonki
W przygotowaniu kiszonek, a zwłaszcza ogórków, wiele zależy od odpowiedniego stosunku soli. Jeśli marzysz o pysznych, chrupiących i soczystych ogórkach, to z pewnością docenisz tę recepturę.
Dlaczego ogórki kiszone buzują po otwarciu?
Ogórki kiszone są popularnym dodatkiem do wielu potraw i cieszą się dużą popularnością ze względu na swój charakterystyczny smak i chrupiącą konsystencję. Jednak po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi, czasem można usłyszeć charakterystyczne "buzowanie"...
Dodaj łyżkę cukru do zalewy do ogórków kiszonych. Efekt będzie powalający!
Kiedy myślimy o ogórkach kiszonych, przypominają nam się tradycyjne przepisy na domową kiszonkę. Jednak mało kto wie, że dodanie jednego prostego składnika do zalewy może zmienić smak i teksturę ogórków w sposób niesamowity. Mowa tutaj o cukrze - składniku, który dodaje słodkiego akcentu i nadaje ogórkom kiszonym niepowtarzalnego smaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl