canva.com
Zupa ogórkowa: Zawsze zachwyca!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw, znana i lubiana nie tylko przez Polaków, ale także przez miłośników kuchni na całym świecie. Wspaniałe połączenie wywaru mięsnego, kiszonego ogórka i ziemniaków sprawia, że zupa ogórkowa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.
Reklama
Zupa ogórkowa - składniki i przygotowanie
Składniki
- 1-2 litry wywaru mięsnego (najlepiej drobiowego lub wieprzowego)
- 2-3 duże ziemniaki
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 liść laurowy
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie zupy ogórkowej krok po kroku:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki kiszone pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie.
- Dodać ziemniaki, ogórki, liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty czosnek.
- Zalać wszystko wywarem mięsnym.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Reklama
Po ugotowaniu zupy ogórkowej można ją podać z dodatkiem śmietany oraz posiekanego koperku.
canva.com
Zupa ogórkowa - wartości odżywcze
Zupa ogórkowa to potrawa, która jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak:
- witamina C
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B6
- wapń
- magnez
- fosfor
Reklama
Ponadto zupa ogórkowa zawiera białko i błonnik, co sprawia, że jest to potrawa bardzo sycąca. Warto zatem regularnie włączać ją do swojej diety.
Zobacz także
Zupa ogórkowa - historia potrawy
Zupa ogórkowa to potrawa, która ma długą historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVIII wieku. Dawniej zupa ogórkowa była przyrządzana w większości z mięsa wieprzowego, a dodatkiem były ogórki kiszone i ziemniaki. Obecnie zupa ogórkowa może być przyrządzona z różnych rodzajów mięsa i z dodatkiem innych warzyw.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl