Placuszki z twarogu – wysokobiałkowe śniadanie dla aktywnych
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na dietetyczne placki z twarogu – FIT śniadanie
Zdrowa dieta nie zawsze oznacza bezwzględną rezygnację z tych posiłków, które poza wartościami energetycznymi dostarczają również sporą dawkę przyjemności. Przykładem tego jest, chociażby wysokobiałkowa pizza na bazie tajemniczego składnika, jakim jest ser twarogowy.
Ten sam składnik bezbłędnie sprawdza się także w dietetycznych posiłkach na słodko czego dowodem są doskonałe wysokobiałkowe placki, które urzekną Cię swoim smakiem od pierwszego kęsa.
Lista składników:- 120 g chudego twarogu
- 50 g bezglutenowej mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnista)
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 20 g błyskawicznych płatków owsianych
- pół łyżeczki cynamonu
- płaska łyżeczka kakao (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia (olej lub oliwa z oliwek)
- 1 łyżeczka miodu
- dżem o obniżonej zawartości cukru
- polewa zero kalorii
- jogurt skyr w stylu islandzkim
- serek wiejski
- owoce (jabłko, ananas, kiwi, brzoskwinia)
Placuszki z twarogu – przygotowanie krok po kroku
Poza produktami spożywczymi potrzebujesz tylko patelni teflonowej i ręcznego blendera. Do dzieła!
- Do naczynia blendującego dodaj wszystkie składniki (poza dodatkami)
- Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka
- Na patelnię kapnij dosłownie 3-4 krople tłuszczu i rozetrzyj go przy pomocy ręcznika papierowego
- Rozgrzej patelnię, a następnie zmniejsz płomieni. Smaż placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony
Placki twarogowe – ile mają kalorii
Gotowe placuszki bez żadnych dodatków powinny ważyć ok. 350 g. Wartość energetyczna całości to 552 kcal. W porcji 100 g rozkład kalorii i makroskładników prezentuje się następująco:
- kalorie – 160 kcal
- białko – 10 g
- tłuszcz – 2,2 g
- węglowodany – 25 g