Kiełbasa w słoiku – przepis Ewy Wachowicz na kiełbasę z galaretką
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kiełbasa w słoiku Ewy Wachowicz – składniki
Kiełbasa w słoiku to smakowity dodatek do domowych kanapek z chleba, czy wegańskich bułeczek. W sklepach można kupić wędliny i kiełbasę coraz lepszej jakości, ale i tak nie ma to jak ta domowa. Dlatego dziś, chcemy podsunąć Ci przepis na kiełbasę w słoiku z galaretką od samej Ewy Wachowicz. Co będzie potrzebne to jej zrobienia?
- 3 kg łopatki wieprzowej
- 20 ząbków czosnku
- 1 kg boczku (musi być surowy)
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżeczki pieprzu
Kiełbasa w słoiku – przepis
Oczywiście na początku należy przygotować sobie słoiki z nakrętkami – trzeba je dokładnie wyparzyć.
Następnie mięso wkładamy do maszynki i mielimy na grubych oczkach. Przekładamy wszystko do miski.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do mięsa. Razem z przyprawami. Ewa Wachowicz wspomina, żeby majeranek wcześniej rozetrzeć dobrze w dłoniach. Dzięki temu wydobędziemy lepiej jego aromat.
Wszystko razem dokładnie wyrabiamy a powstałą masą mięsną napełniamy słoiki.
Mięso musi być w tych słoikach ugniecione.
Trzeba pamiętać o tym, żeby pod nakrętką były około 3 centymetry wolnego miejsca.
Zanim zakręcisz nakrętkę, weź do ręki ręcznik papierowy i dokładnie wytrzyj brzegi słoika. Ranty muszą być dobrze odtłuszczone – tylko wtedy słoik będzie „trzymał”.
Zakręcone słoiki wkładamy do dużego garnka, który wypełniamy wodą w taki sposób, aby sięgała ona do ich połowy.
Woda musi się zagotować. Kiedy to się stanie, przykrywamy nasz garnek i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez mniej więcej dwie godziny.
Tak przygotowana kiełbasa ze słoika będzie zdatna do spożycia nawet przez 3 tygodnie – i nie trzeba jej przechowywać w lodówce.