kiełbasa w słoiku na kanapce
canva.com

Kiełbasa w słoiku – przepis Ewy Wachowicz na kiełbasę z galaretką

Gdy wybuchła wojna w Ukrainie, Polacy masowo ruszyli na stacje paliw, ale też do sklepów po to, żeby zrobić zapasy jedzenia i podstawowych produktów niezbędnych do przetrwania. Zamiast chińskich zupek może się przydać kiełbasa w słoiku. Nie tylko na zapasy dla nas, ale również dla ukraińskich uchodźców, którym oferujemy pomoc. A jak ją zrobić? Najlepiej wie Ewa Wachowicz. Mamy jej przepis!
Reklama

Kiełbasa w słoiku Ewy Wachowicz – składniki

Kiełbasa w słoiku to smakowity dodatek do domowych kanapek z chleba, czy wegańskich bułeczek. W sklepach można kupić wędliny i kiełbasę coraz lepszej jakości, ale i tak nie ma to jak ta domowa. Dlatego dziś, chcemy podsunąć Ci przepis na kiełbasę w słoiku z galaretką od samej Ewy Wachowicz. Co będzie potrzebne to jej zrobienia?

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 20 ząbków czosnku
  • 1 kg boczku (musi być surowy)
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu
kiełbasa w słoiku
canva.com

Kiełbasa w słoiku – przepis

Oczywiście na początku należy przygotować sobie słoiki z nakrętkami – trzeba je dokładnie wyparzyć.

Następnie mięso wkładamy do maszynki i mielimy na grubych oczkach. Przekładamy wszystko do miski.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do mięsa. Razem z przyprawami. Ewa Wachowicz wspomina, żeby majeranek wcześniej rozetrzeć dobrze w dłoniach. Dzięki temu wydobędziemy lepiej jego aromat.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy a powstałą masą mięsną napełniamy słoiki.

Reklama

Mięso musi być w tych słoikach ugniecione.

Trzeba pamiętać o tym, żeby pod nakrętką były około 3 centymetry wolnego miejsca.

Zanim zakręcisz nakrętkę, weź do ręki ręcznik papierowy i dokładnie wytrzyj brzegi słoika. Ranty muszą być dobrze odtłuszczone – tylko wtedy słoik będzie „trzymał”.

Zakręcone słoiki wkładamy do dużego garnka, który wypełniamy wodą w taki sposób, aby sięgała ona do ich połowy.

Woda musi się zagotować. Kiedy to się stanie, przykrywamy nasz garnek i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez mniej więcej dwie godziny.

Tak przygotowana kiełbasa ze słoika będzie zdatna do spożycia nawet przez 3 tygodnie – i nie trzeba jej przechowywać w lodówce.

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama