Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Poznaj moc sfermentowanych warzyw. Jak zrobić pikantne kimchi?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sfermentowane warzywa o wyrazistym, pikantnym smaku w ostatnich latach szturmem wchodzą do naszych kuchni. Zdradzamy wam przepis na idealny dodatek!
Składniki na pikantne kimchi
Canva.com
Czas na przygotowanie idealnego, pikantnego kimchi, które możemy wykorzystać, np. jako dodatek do obiadu.
Do przygotowania kimchi potrzebujemy:
- 1 sztuka kapusty pekińskiej
- 1 pęczek cebuli dymki
- 3 sztuki marchewki
- 1 sztuka rzodkiewki
- 4 ząbki czosnku
- świeży imbir
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 l wody
Jak przygotować warzywa na kimchi?
Zobacz także
- Kapustę pekińską szatkujemy na paski - 3 cm.
- Przekładamy paski do miski i solimy.
- Całość odstawiamy na 35 minut.
- Kapustę po tym czasie dociskamy tłuczkiem lub w dłoniach.
- Pozbywamy się soku.
- Cebulę dymkę siekamy drobno.
- Marchew oraz rzodkiewkę ścieramy na tarce.
- Czosnek z imbirem ścieramy na tarce.
- Do kapusty pekińskiej dodajemy starte warzywa oraz sos rybny i chili.
- Wszystko energicznie mieszamy.
- Warzywa układamy ciasno w słoiczkach.
- Zalewamy je wodą z solą.
- Ważne, aby solanka przykryła warzywa.
- Zamknięte słoiki odstawiamy na minimum 21 dni, aż warzywa wydzielą gazy fermentacyjne.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kimchi - samo zdrowie!
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, które zdobyło popularność na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe połączenie smaków i korzyści zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się więcej o historii kimchi, jak je przygotować w domu oraz o jego właściwościach zdrowotnych.
Jak zrobić prawdziwe kimchi? Prosty przepis na koreańską kapustę
Kimchi to jedno z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej, stało się wręcz jej symbolem. Chociaż w ten sposób można przyrządzać rozmaite warzywa, to jednak najczęściej przygotowuje się tak kapustę pekińską i to właśnie ona powszechnie kojarzona jest z kimchi.