Słoiczek ogórków w zalewie miodowej
Canva.com

Ogórki w zalewie miodowej babci Jadzi! Niebo w gębie!

Idealnie kwaśne, idealnie słodkie, idealnie słone i delikatnie pikantne. Oto przepis na najlepsze ogórki na zimę w zalewie miodowej z receptury babci Jadzi. Ten przepis już na stałe zagości w waszych domowych książkach kucharskich!
Reklama

Ogórki w zalewie miodowej z przepisu babci — idealne do obiadu, sałatek i jako przekąska

Ogórki na zimę możemy przygotować na sto sposobów — kisić, marynować w różnych zalewach, robić z nich zimowe sałatki. Pyszne są ogórki w musztardzie, w zalewie curry lub gyros, ale wyjątkowo smaczne są słodko-kwaśne ogórki miodowe. Takie pikle z miodowych ogórków sprawdzą się jako zimowa sałatka, dodatek do mięs i wędlin, hamburgerów i zimnych przekąsek. Zimą wystarczy odkręcić słoik i możemy działać! 

Istnieje wiele przepisów na ten smakołyk, ale my ufamy doświadczeniu babci Jadzi, dlatego wypróbowaliśmy właśnie jej przepis.

Reklama

I efekt nas zachwycił! Te ogórki są po prostu obłędne — chrupiące, aromatyczne, idealnie zbalansowane. Oto przepis babci Jadzi na ogórki w zalewie miodowej! Z tej porcji przygotujemy 4 duże słoiki ogórków.

Składniki na ogórki w zalewie miodowej

  • 2 kg drobnych ogórków gruntowych

  • 4 ząbki czosnku

Zalewa miodowa do ogórków

  • 1100 ml wody

  • 200 ml octu spirytusowego

  • 200 g białego cukru

  • 7 łyżek miodu

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren kolorowego pieprzu

  • 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy

  • 2 łyżki soli morskiej

  • kilka płatków suszonej papryczki chili

Ogórki przygotowane do marynowania oraz gotowe przetwory w słoiku
Canva.com

Jak zrobić miodowe ogórki z przepisu babci? 

  1. Ogórki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i zostawiamy na 2 do 3 godzin, aby się wymoczyły. Dzięki temu będą kruche i chrupiące.

  2. Ogórki możemy marynować ze skórką lub obrane. Teraz kroimy je w okrągłe plasterki grubości ok. 1,5 cm. Możemy także warzywa pokroić w podłużne paski lub grube słupki.

  3. Tak przygotowane ogórki układamy w wyparzonych słoikach — do każdego dodajemy jeden ząbek czosnku.

  4. Gotujemy zalewę miodową. Wodę, ocet, sól, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w dość dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zalewę gotujemy ok. 3 minut i odstawiamy na ok. 10 minut. Teraz do zalewy dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.

  5. Tak przygotowaną, jeszcze ciepłą marynatą miodową, zalewamy ogórki — muszą być przykryte płynem. Do każdego słoika dodajemy przyprawy z marynaty — listek laurowy, gorczycę oraz pieprz i ziele angielskie. Słoiki dokładnie zakręcamy nowymi wieczkami.

  6. Ogórki musimy jeszcze zapasteryzować. W tym celu słoiki układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy ściereczką i zalewamy je gorącą wodą (temperatura zbliżona do temperatury marynaty). Wieczka muszą być nad powierzchnią wody. Na niewielkim gazie słoiki pasteryzujemy ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z gorącej kąpieli i ustawiamy denkami do góry. Gdy ostygną, są gotowe do przechowywania na zimę. 

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama