Ogórki w zalewie miodowej babci Jadzi! Niebo w gębie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ogórki w zalewie miodowej z przepisu babci — idealne do obiadu, sałatek i jako przekąska
Ogórki na zimę możemy przygotować na sto sposobów — kisić, marynować w różnych zalewach, robić z nich zimowe sałatki. Pyszne są ogórki w musztardzie, w zalewie curry lub gyros, ale wyjątkowo smaczne są słodko-kwaśne ogórki miodowe. Takie pikle z miodowych ogórków sprawdzą się jako zimowa sałatka, dodatek do mięs i wędlin, hamburgerów i zimnych przekąsek. Zimą wystarczy odkręcić słoik i możemy działać!
Istnieje wiele przepisów na ten smakołyk, ale my ufamy doświadczeniu babci Jadzi, dlatego wypróbowaliśmy właśnie jej przepis.
I efekt nas zachwycił! Te ogórki są po prostu obłędne — chrupiące, aromatyczne, idealnie zbalansowane. Oto przepis babci Jadzi na ogórki w zalewie miodowej! Z tej porcji przygotujemy 4 duże słoiki ogórków.
Składniki na ogórki w zalewie miodowej
2 kg drobnych ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku
Zalewa miodowa do ogórków
1100 ml wody
200 ml octu spirytusowego
200 g białego cukru
7 łyżek miodu
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren kolorowego pieprzu
2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
2 łyżki soli morskiej
kilka płatków suszonej papryczki chili
Jak zrobić miodowe ogórki z przepisu babci?
Ogórki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i zostawiamy na 2 do 3 godzin, aby się wymoczyły. Dzięki temu będą kruche i chrupiące.
Ogórki możemy marynować ze skórką lub obrane. Teraz kroimy je w okrągłe plasterki grubości ok. 1,5 cm. Możemy także warzywa pokroić w podłużne paski lub grube słupki.
Tak przygotowane ogórki układamy w wyparzonych słoikach — do każdego dodajemy jeden ząbek czosnku.
Gotujemy zalewę miodową. Wodę, ocet, sól, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w dość dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zalewę gotujemy ok. 3 minut i odstawiamy na ok. 10 minut. Teraz do zalewy dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną, jeszcze ciepłą marynatą miodową, zalewamy ogórki — muszą być przykryte płynem. Do każdego słoika dodajemy przyprawy z marynaty — listek laurowy, gorczycę oraz pieprz i ziele angielskie. Słoiki dokładnie zakręcamy nowymi wieczkami.
Ogórki musimy jeszcze zapasteryzować. W tym celu słoiki układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy ściereczką i zalewamy je gorącą wodą (temperatura zbliżona do temperatury marynaty). Wieczka muszą być nad powierzchnią wody. Na niewielkim gazie słoiki pasteryzujemy ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z gorącej kąpieli i ustawiamy denkami do góry. Gdy ostygną, są gotowe do przechowywania na zimę.