Masz ochotę na makaron? Zrób go z czerwonym pesto z suszonych pomidorów!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na czerwone pesto
Suszone pomidory to świetny sposób na dodanie smaku potrawom. Suszone pomidory doskonale nadają się do przyrządzania sosów, gulaszy, zup i innych potraw. Mogą być również używane na wiele różnych sposobów. Na przykład możesz zrobić sos pomidorowy z suszonymi pomidorami, dodać je do pizzy lub użyć jako dodatek do makaronu. Dziś jednak będą składnikiem pysznego pesto.
Do przygotowania czerwonego pesto potrzebujemy kilku składników:
- 1 szklanka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
- 8 łyżek orzeszków pinii
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 2/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy extra vergine
- 2/3 papryczki chili lub szczypta płatków chili
Jak zrobić pyszne pesto rosso?
Czerwone pesto to sos z pomidorów, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Składniki miesza się razem w robocie kuchennym lub blenderze. Sos ten zazwyczaj podaje się na makaronie, ale można go również wykorzystać do przygotowania kanapek, wrapów lub na wierzchu warzyw. Dostarczony przepis na pesto wystarczy na sześć porcji.
Wystarczy, że do miski miksera włożymy suszone pomidory, orzeszki, czosnek, parmezan, papryczkę oraz oliwę i całość zblendujemy. Świeże, czerwone pesto podajemy z ugotowanym makaronem i pieprzem. Pycha!