Kapusta pekińska kimchi i warzywa
Canva.com

Jak zrobić prawdziwe kimchi? Prosty przepis na koreańską kapustę

Kimchi to jedno z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej, stało się wręcz jej symbolem. Chociaż w ten sposób można przyrządzać rozmaite warzywa, to jednak najczęściej przygotowuje się tak kapustę pekińską i to właśnie ona powszechnie kojarzona jest z kimchi.
Reklama

Jak tradycyjnie przygotowuje się kimchi?

Danie można jeść samodzielnie, ale będzie również znakomitym dodatkiem do sałatek, zup, smażonego ryżu, potraw rybnych czy mięsnych. W Korei to danie spotkamy niemal na każdym kroku, wiele rodzin przygotowuje je w tradycyjny sposób, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Co ciekawe, kiedyś kamionkowe naczynia lub beczki z kimchi zakopywano w ziemi i niektórzy do dziś przyrządzają je właśnie tak.

Z czym podawać kimchi?

Kapusta pekińska kimchi w misce
Canva.com
Reklama

Prostszym sposobem jest trzymanie gotowego kimchi w lodówce. W różnych miastach i regionach Korei przyrządza się kimchi z innymi dodatkami: lokalnymi warzywami czy owocami, przyprawami, a nawet krewetkami. Będąc w Korei, koniecznie trzeba spróbować różnych rodzajów tej potrawy. Jest to danie przyrządzane zarówno w Korei Południowej, jak i w Północnej, przygotowywane najczęściej jesienią i chętnie spożywane zimą gdyż dostarcza organizmowi wielu cennych witamin.

Składniki na koreańskie kimchi

Do przygotowania kimchi będą potrzebne takie składniki jak:

  • średniej wielkości kapusta pekińska,
  • mała biała rzepa,
  • po 30 g soli kamiennej i cukru,
  • 30 g świeżego imbiru,
  • 20 g czosnku,
  • 80 g marchwi,
  • mała cebula dymka,
  • 50 g cukru (dodatkowo, na drugi dzień),
  • po 50 g sosu sojowego i rybnego
  • oraz 35 g chilli w płatkach.

Przepis na kimchi

  1. Wykonanie kimchi zacznij od dokładnego natarcia kapusty i rzepy cukrem i solą, odstaw je następnie na kilka godzin. Po tym, jak woda zacznie z nich wyciekać, zacznij mieszać i dociśnij ciężkim przedmiotem tak, aby warzywa były w niej zanurzone. Tak przygotowane wstaw na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia przygotuj warzywa: posiekaj czosnek, imbir i cebulę dymkę, pokrój w paseczki marchewkę. Kapustę i rzepę odcedź z wody.
  3. Wymieszaj sos sojowy, sos rybny i chilli z cukrem i niewielką ilością wody tak, aby powstał sos o gęstej konsystencji. Sos wetrzyj w warzywa i ułóż je ciasno w naczyniu z kamionki. Kimchi przechowuj w lodówce nie dłużej niż miesiąc, możesz jeść je od razu, lub odczekać kilka dni, wówczas będzie lepsze. Smacznego! Taki jest smak kuchni azjatyckiej!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama