Problemy trawienne. Jak unikać gazów?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dobrze przeżuwaj swoje jedzenie.
Trawienie zaczyna się w ustach, dlatego żucie jest tak ważne. Nie spiesz się i przeżuwaj tyle, ile potrzebujesz. Kilkukrotne żucie, a także dostawanie się mniejszej ilości powietrza do organizmu, pozwoli Ci cieszyć się wolniejszym trawieniem, a pokarm nie będzie fermentował w żołądku, dzięki czemu unikniesz dużej ilości gazów.
Staraj się nie połykać gazu podczas jedzenia.
Trzeba szczególnie uważać na napoje, unikając tych z gazem, a także nie używać słomek podczas picia, ponieważ ich użycie powoduje połykanie powietrza podczas picia.
Hydracja.
Nawodnienie jest ważne dla wszystkich aspektów życia, w tym gazu. W tym przypadku dobre nawodnienie pomoże Ci mieć bardziej miękkie stolce, dzięki czemu unikniesz zaparć, a tym samym gazów. Pod tym względem lepiej jest popijać kilka razy dziennie, niż pić dużą ilość wody na raz. Natomiast, aby uniknąć gazu, warto ograniczyć spożycie mleka i jego pochodnych.
Uważaj na pokarmy ciężkostrawne.
Podczas gdy istnieją pokarmy, które ułatwiają trawienie, są też takie, które są trudniejsze do strawienia. Te pokarmy powodują dużo gazu, więc próba wyeliminowania ich z diety lub zmniejszenia ich spożycia do minimum pomoże Ci mieć mniej gazu. Niektóre z tych pokarmów to między innymi kapusta, sałata, brokuły i brukselka oraz oczywiście rośliny strączkowe.
Aby nie przestać jeść roślin strączkowych, należy je namoczyć na noc przed gotowaniem, a do wody dodać kminek, koper włoski lub anyż, co uczyni je bardziej strawnymi. Jeśli chodzi o owoce, upewnij się, że są dojrzałe i jedz je obrane. Wskazane jest również obranie pomidorów, aby uniknąć gazu.