Prosty przepis na orkiszowe pierniczki. Idealny prezent na święta!
Do przeczytania w ok. 2 min.
A ten poniższy sprawi, że pierniczki orkiszowe zachwycą absolutnie wszystkich, nawet tych, którzy zwykle niechętnie podchodzą do tego typu nowości.
Składniki na orkiszowe pierniki
W dużej misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mniej więcej pół kilograma mąki orkiszowej, 130 gramów zmielonego cukru trzcinowego oraz jedną pełną łyżkę sody oczyszczonej i ewentualnie łyżeczkę mieszanki przypraw korzennych bądź trochę cynamonu i kardamonu. Mniej więcej jedną czwartą kostki masła powinno się posiekać nożem i dodać bezpośrednio do przygotowanych składników. Tłuszczu nie trzeba rozpuszczać, ale warto wyjąć go wcześniej z lodówki, by masło nie było mocno zmrożone, a miało w miarę miękką strukturę i temperaturę pokojową.
Przygotowanie pierniczków jest banalnie proste
W wymieszanym już cieście na pierniczki orkiszowe należy zrobić większy dołek i wbić do niego dwa całe jajka w rozmiarze M oraz zalać wszystko dowolną ilością miodu spadziowego (im będzie go więcej, tym pierniczki będą słodsze). Masę trzeba dokładnie zagnieść, a w razie gdyby była ona nieco za twarda, odstawić do ciepłego miejsca na jakieś pół godziny czy godzinę. Po rozwałkowaniu ciasta śmiało można od razu wykrawać z niego dowolne kształty, używając do tego celu specjalnych wykrawaczek, które każdy powinien mieć gdzieś w domu.
Placuszki można przełożyć zaraz potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, umieścić w piekarniku i piec mniej więcej przez jakieś 5-10 minut. Wymagane jest to, by poczekać przynajmniej krótką chwilę na to, aż orkiszowe pierniczki zdążą wystygnąć, bo dopiero wtedy można przejść do ich dekoracji i polać je lukrem lub rozpuszczoną czekoladą, a następnie posypać kokosowymi wiórkami bądź gotów kolorową posypką.