Ozdobione lukrem pierniczki na drewnianej desce otoczonej ostrokrzewem

Jak zmiękczyć świąteczne pierniki? 3 proste sposoby, których pewnie nie znasz

Prawidłowo przygotowane pierniczki same z siebie powinny zmięknąć, ale jeśli tak się nie dzieje, zawsze można trochę im w tym pomóc. Istnieją bowiem sprawdzone patenty na błyskawiczną zmianę struktury ciasta. Jak zmiękczyć pierniki? Oto kilka najlepszych sposobów wartych wypróbowania w przypadku przygotowania zbyt twardych ciastek.
Reklama

Cytryna w natarciu

Pierwszy pomysł polega na zastosowaniu cytryny. Ze dwie lub trzy sztuki cytryn należy porządnie wyparzyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i pokroić na ćwiartki, a następnie umieścić je bezpośrednio w pojemniku z pierniczkami. Bardzo ważne jest to, by co kilka dni wymieniać je na świeże. W przeciwnym wypadku cytryny po prostu się popsują, a ich gorzkość może wtedy przeniknąć w same ciastka.

A może zamiast cytryny jabłko?

Drugi sposób jest bardzo podobny, niemalże taki sam, a jedyną różnicą staje się zamienienie cytryn na jabłka.

Reklama

Jeżeli więc nie przepada się za cytrusowymi aromatami i nie chce się, by świąteczne pierniczki nabrały kwaskowatego posmaku, do zawierającego je pudełka lepiej dodać ćwiartki słodkich jabłuszek i następnie zamknąć naczynie i odłożyć je na bok. Oczywiście w tym przypadku również należy pamiętać o regularnym wymienianiu jabłek. Zawsze powinny być one świeże. Najlepiej wymieniać je średnio co dwa lub trzy dni.

Hej, pomarańcze!

Na białym tle biały talerz z idealnymi pierniczkami w różnych kształtach i zdobieniach, po lewej stronie bombka gwiazdka
Materiał partnera
Reklama

Trzecia już metoda zakłada natomiast zastąpienie cytryn i jabłek pomarańczami. W tym przypadku nie stosuje się jednak większych kawałków owoców, a jedynie ich obierki, czyli po prostu kawałki pomarańczowej skórki. Na zastosowaniu pomarańczy same pierniczki świąteczne mogą sporo zyskać, albowiem to te owoce pasują wprost doskonale do intensywnych korzennych przypraw i potrafią jeszcze bardziej podkręcić oraz uwydatnić ich smak.

To, że ciastkom brakuje miękkości, nie jest wcale problemem nie do rozwiązania. Powyższe proste sposoby pokazują dokładnie, jak zmiękczyć pierniki. Warto je sobie zapamiętać albo też od razu zastosować przynajmniej jeden z nich, jeżeli właśnie ma się problem z nadmiernie twardymi ciasteczkami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama