Prosty trik na obieranie cebuli bez łez! Będziesz nam wdzięczna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Każdy, kto choć trochę gotuje, powinien wiedzieć, jak obrać cebulę, ale nawet ta pozornie niewymagająca i banalna czynność potrafi przysporzyć pewnych trudności, zwłaszcza jeśli jest się osobą wrażliwą na mocne zapachy, która już podczas krótkiego kontaktu z ostrą cebulą potrafi zalać się łzami.
Na szczęście nawet wrażliwcy są w stanie nauczyć się obierać cebulę bez trudności i bez płaczu.
Aby podczas tej czynności nie ulotnić z siebie nawet jednej łzy, wypadałoby dowiedzieć się najpierw, co takiego sprawia, że te łzy jednak często same cisną się do oczu. Powodem są natomiast intensywnie działające lotne substancje występujące w cebuli. Skrywają się one w mięsistym warzywie i uaktywniają się dopiero podczas obierania, choć najsilniej działają wtedy, gdy cebula jest krojona, a z jej miąższu wydobywa się kryjąca się w nim woda. Te gazy, wśród których występuje m.in. siarka, mogą podrażniać błony śluzowe, a w tym śluzówkę oczu oraz śluzówkę jamy nosowej bądź ustnej. Jak więc tego uniknąć? Otóż obieranie cebuli stanie się znacznie bardziej komfortowe, jeżeli cebulę wcześniej porządnie się schłodzi, wkładając ją dosłownie na kilka minut do zamrażarki albo na nieco dłuższy czas do lodówki. Niektórzy twierdzą, że pomaga też patent z trzymaniem zapałki w ustach oraz samo oddychanie przez usta i zatykanie nosa, który jest szczególnie wrażliwy na ostre i mocne zapachy.
Jak obrać cebulę?
Jeżeli chce się ją pokroić w komfortowych warunkach i z osiągnięciem dobrego rezultatu, należy też zadbać o to, by użyć dobrego noża. Musi być on porządnie naostrzony, aby można było ciąć cebulę z łatwością na równe kawałki, zamiast ją miażdżyć, kruszyć i prowadzić do wyciekania z niej jeszcze większej ilości drażniących soków.