Canva.com

Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy z czarnuszką. Zawsze się udaje

Domowy chleb to coś, co warto przygotować od czasu do czasu. Świeży, z chrupiącą skórką, puszysty w środku i posmarowany masłem - pychota! Dziś sięgniemy po recepturę Ewy Wachowicz na pyszny chleb orkiszowy z dodatkiem czarnuszki.

Wiosna to dobry czas, aby wrócić do... pieczenia swojskiego chleba! W końcu nie ma to, jak samodzielnie wykonany, pełen aromatu bochenek. Dziś przygotowaliśmy dla was przepis pochodzący z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. To receptura stworzona dla ludzi, którzy jedzą produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dowiedzcie się jak upiec pyszny i aromatyczny chleb orkiszowy.

Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy z czarnuszką

Canva.com

Składniki:

  • 1/2 l ciepłej wody
  • 150 g ziaren orkiszu
  • 350 g jasnej mąki orkiszowej + mąka do wysypania formy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • garść siemienia lnianego
  • garść nasion słonecznika
  • szczypta cukru
  • masło do wysmarowania formy
  • czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Ziarna orkiszu zmiel przy pomocy robota kuchennego albo młynka do kawy. Wsyp do nich płatki owsiane, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Zalej całość ciepłą wodą i odstaw na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj do zaczynu mąkę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto, a następnie dosyp do niego pestki słonecznika i siemię lniane. Formę do pieczenia chleba wysmaruj masłem, wysyp mąką i umieść w niej ciasto, powierzchnię wyrównaj dłonią zwilżoną w wodzie. Wierzch chleba oprósz czarnuszką i za pomocą ostrego noża zrób na nim kratkę. Wstaw go do piekarnika i nastaw temperaturę 190°C. Od chwili, gdy piec się rozgrzeje, piecz chleb przez 60 minut. Gdy się upiecze i ostygnie, możesz pokroić go w kromki. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł