Canva

Najlepsza cytrynówka? Musi być konkretny miód

Czy wiesz, jak prosto można przyrządzić cytrynówkę w domu? Da się ją zrobić zarówno na cukrze, jak i na miodzie, jednak tylko konkretny miód pozwoli na wydobycie jej najlepszych walorów smakowych. Sprawdź ten przepis, a zdziwisz się, jakie to proste.

Najlepszy przepis na cytrynówkę z miodem — musisz dodać konkretny miód

Najlepszy miód do cytrynówki to wielokwiatowy, doskonale podkreśli smak domowej nalewki. Możesz też ewentualnie użyć miodu lipowego. Na pewno unikaj tych o ciemniejszej barwie.

Składniki na cytrynówkę z miodem

  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 cytryn
Canva

Przepis na cytrynówkę z miodem

  1. Cytryny umyj dokładnie, wyszoruj, a potem sparz wrzątkiem.
  2. Osusz owoce.
  3. Zetrzyj na tarce żółtą (tylko żółtą) część skórki z cytryny.
  4. Startą skórkę umieść w szklanym naczyniu, dodaj spirytus. (Skórki muszą moczyć się 12 godzin).
  5. Wyciśnij sok z cytryn.
  6. Do garnka wlej wodę, sok z cytryny, miód. Dosyp cukier.
  7. Odcedź zawartość garnka i wystudź.
  8. Odcedź spirytus.
  9. Połącz spiritus z resztą składników.
  10. Wymieszaj wszystko i rozlej do butelek.
  11. Odstaw cytrynówkę na minimum tydzień.

Cytrynówka z miodem jest idealna do drinków

Tę nalewkę możesz podać bez niczego lub połączyć ją z innymi napojami tworząc smakowitego drinka.

Nadmierne spożywanie alkoholu jest szkodliwe.

Pamiętaj o tym, że alkohol szkodzi zdrowiu i uzależnia. Zwracaj uwagę na to, czy nie spożywasz go w zbyt dużych ilościach i za często.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł