Marynata do ryby
Canva.com

5 ekspresowych przepisów na marynatę do ryby. Proste i pyszne!

Przeważnie rybę panierujemy i smażmy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Warto jednak choćby od czasu do czasu przygotować też do niej ciekawą marynatę, a zobaczymy, że smak ryby będzie bardziej wykwintny i wyrazisty.
Reklama

Słodko-pikantna marynata – potrzebne składniki

  • 1 łyżka posiekanej cebuli, 1/3 szklanki pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, cukier brązowy muscovado, sól, mielony pieprz czarny, mielona słodka papryka.

Przygotowanie – posiekaną cebulę wymieszajmy z ketchupem. Rozetrzyjmy z octem i cukrem muscovado. Marynatę przyprawmy do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Posmarujmy marynatą kawałki ryby. Odstawmy na 21-31 minut do lodówki.

Koperkowo-cytrynowa marynata – potrzebne składniki

Marynata do ryby
Canva.com
  • 3 łyżki posiekanego koperku, ½ cebuli, 2 średnie ząbki czosnku, 1 duża cytryna, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz cytrynowy.

Przygotowanie – cebulę i czosnek obierzmy, drobno posiekajmy, wymieszajmy z posiekanym koperkiem. Z cytryny wyciśnijmy sok. Sok cytrynowy i oliwę wlejmy do słoiczka, zakręćmy. Energicznie potrząsajmy przez 60 sekund. Marynatę wymieszajmy z mieszanką koperkową, solą i pieprzem. Zalejmy rybę, wstawmy na pół godziny do lodówki.

Reklama
Korzenna marynata – potrzebne składniki:
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu, ½ płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu, ½ płaskiej łyżeczki mielonych nasion kozieradki, ½ płaskiej łyżeczki słodkiej papryki, ½ płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu, 4 łyżki oliwy.

Potrzebne składniki – w małej miseczce wymieszajmy cynamon, kardamon, kozieradkę, paprykę i pieprz. Dodajmy oliwę i 2-3 łyżki zimnej wody. Przed użyciem marynaty oprószmy rybę solą i odczekajmy 2-3 minuty. Nałóżmy marynatę, odstawmy naczynie z rybą na 11-16 minut do lodówki. Po tym czasie wytrzyjmy marynatę papierowym ręcznikiem.

Czosnkowa marynata – potrzebne składniki

  • 5 dużych ząbków czosnku, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy lub oleju, ½ małego strączka chili, sól, mielony pieprz czarny.
Reklama

Przygotowanie – czosnek obierzmy, drobniutko posiekajmy. Chili umyjmy, oczyśćmy z nasion, posiekajmy. Ocet winny, sos sojowy i oliwę lub olej wlejmy do słoiczka, zakręćmy, przez chwilę energicznie nim potrząsajmy. Wymieszajmy z posiekanym czosnkiem i chili. Przyprawmy do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy o tym, że sos sojowy jest dość słony). Marynatą polejmy rybę. Po 10 minutach wytrzyjmy rybę z sosu.

Jogurtowa marynata – potrzebne składniki

  • 1 niepełna szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki, po dużej szczypcie chili, papryki wędzonej i garam masala, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie – jogurt wymieszajmy w misce ze słodką i wędzoną papryką, garam masala i chili. Przyprawmy solą i pieprzem. Na dno płytkiego, szerokiego naczynia wylejmy połowę marynaty. Ułóżmy sprawioną rybę, zalejmy resztą marynaty. Odstawmy do lodówki na pół godziny. W tym czasie 2 razy poruszmy ryby widelcem, aby marynata dotarła do każdego zakamarka.

Wszystkie te marynaty sprawdzą się do takich ryb jak trewal, halibut, czy łosoś.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama