canva.com

Przepis na kandyzowany imbir – zdrowa przekąska DIY

Imbir kandyzowany jest doskonałym zamiennikiem słodyczy, który w odróżnieniu od nich cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Kandyzowanie owoców to znana od zarania dziejów metoda, która polega na gotowaniu dowolnych owoców w cukrowym syropie. To niestety wpływa na wysoką kaloryczność finalnego produktu, lecz mimo wszystko tak przygotowana przekąska jest o wiele zdrowsza od sklepowych słodyczy.

Przepis na kandyzowany imbir

Imbir znany jest ze swoich cennych właściwości leczniczymi oraz szerokiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym. Zawarte w nim związki pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych oraz łagodzą napięcie mięśniowe.

Poza tym dodawany do herbaty imbir w okresie zwiększonego ryzyka złapania przeziębienia lub grypy wzmocni odporność, a także wspomoże układ immunologiczny w walce z już rozwiniętymi stanami zapalnymi.

Form spożywania jest kilka. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście wykorzystanie go jako dodatek do gorącej herbaty z dodatkiem miodu. Jeśli jesteś ciekawa co jeszcze można zrobić ze świeżym imbirem, to koniecznie spróbuj go kandyzować.

Lista składników:
  • 500 g świeżego imbiru
  • 1 kg cukru trzcinowego (może być również biały)
  • woda
  • szczypta soli kuchennej
canva.com

Jak kandyzować imbir krok po kroku

Kandyzowanie owoców nie należy do czynności niezwykle skomplikowanych, więc przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Warto mieć jego zapasy, gdy dopadnie Cię niespodziewana ochota na coś słodkiego.

Kupując imbir do kandyzowania wybierz jak najświeższe i dobrze wyglądające kłącza.

  1. Imbir obierz dokładnie ze skóry i pokrój na 3-4 milimetrowe plastry wzdłuż włókien
  2. Pokrojony imbir wrzuć do garnka i zalej zimną wodą tak, aby tafla wody minimalnie przykryła kawałki bulwy, dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i odcedź wodę 
  3. Następnie ponownie zalej imbir wodą, zasyp cukrem i zagotuj, lecz tym razem proces obróbki termicznej powinien trwać ok. 2 godzin (na bardzo wolnym ogniu). Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość naczynia, co zminimalizuje ryzyko przypalenia
  4. Po tym czasie wyrzuć ugotowany imbir do durszlaka i dokładnie wysusz. Ostatnim krokiem jest obsypania kandyzowanego imbiru kryształkami cukru
Gotowe!

Kandyzowany imbir – jak przechowywać

Jednym z największych plusów kandyzowanych owoców jest to, że można je przechowywać przez bardzo długi czas. Gotowy imbir w cukrze przełóż do plastikowy lub szklanych pojemników, szczelnie zamknij i schowaj w chłodnym ciemnym miejscu. Maksymalny czas przechowywania to nawet 12 miesięcy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł