Jakie jest najlepsze mięso na krupnik? Zobacz, co wybiera Ewa Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie mięso na krupnik wybrać
Wybór mięsa na krupnik zależy od Twoich osobistych preferencji i jeśli wolisz nieco chudsze zupy o obniżonej zawartości tłuszczu, to bez problemu możesz ugotować krupnik na mięsie z indyka lub kurczaka. Jeśli jesteś wielbicielką wołowiny, to również bez zahamowań możesz użyć jej do przygotowania bulionu na krupnik.
Zgodnie z tradycyjną recepturą, która znana jest od zarania dziejów najlepszym mięsem na krupnik jest mięso wieprzowe, a konkretnie żeberka – to właśnie one wpływają na doskonałą konsystencję zupy. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz jest bezsprzecznym potwierdzeniem tej tezy. Przekonaj się sama!
Krupnik – przepis Ewy Wachowicz
Lista składników:- 400 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej (opcjonalnie kasza bulgur)
- 2 średnie cebule
- pół selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany (18%)
- łyżka masła
- posiekana natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Zupa krupnik – przygotowanie krok po kroku
Proces może nie jest mocno skomplikowany, lecz wymaga trochę cierpliwości. Przygotuj duży garnek i przejdź do czynności, które przybliżą Cię do spróbowania tej wyjątkowej zupy.
- Pierwszym krokiem jest dokładne umycie oraz pokrojenie żeberek wieprzowych na mniejsze kawałki. Następnie włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą (ok. 2-2.5 l)
- Dodaj przyprawy i ustaw garnek na kuchennym palniku. Gotuj bulion do chwili, aż żeberka zmiękną (tak, aby z łatwością oddzielić mięso od kostek) – czas gotowania to maksymalnie 50 minut
- Podczas gotowania mięsnego bulionu zetrzyj na grubej tarce warzywa (oprócz ziemniaków), cebulę natomiast pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż wszystko na maśle
- Gdy żeberka będą już miękkie wyjmij je z wywaru i dokładnie obierz mięso z kostek. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na bok
- Podsmażone warzywa z całą zawartością patelni i kaszę dodaj do garnka z bulionem, wszystko dokładnie zamieszaj. Gotuj przez ok. 8 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu do chwili aż ziemniaki będą miękkie i gotowe do spożycia
- Zdejmij zupę z palnika i odczekaj aż lekko ostygnie. Zabiel śmietaną i dodaj mięso z żeberek, a tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki