krupnik w misce stojącej na bawełnianej podkładce na drewnianym stole
canva.com

Jakie jest najlepsze mięso na krupnik? Zobacz, co wybiera Ewa Wachowicz

Krupnik, czyli prawdopodobnie jedna z najstarszych polskich zup warzywnych z dodatkiem kaszy jęczmiennej, która zgodnie z tradycyjną recepturą przygotowywana jest na bazie mięsnego wywaru. Istnieją także przepisy bez użycia mięsa, lecz o tym innym razem. Smaczna, łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa zupa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wybór mięsa na krupnik to kwestia najważniejsza, więc przekonaj się, jakie będzie najlepsze!
Reklama

Jakie mięso na krupnik wybrać

Wybór mięsa na krupnik zależy od Twoich osobistych preferencji i jeśli wolisz nieco chudsze zupy o obniżonej zawartości tłuszczu, to bez problemu możesz ugotować krupnik na mięsie z indyka lub kurczaka. Jeśli jesteś wielbicielką wołowiny, to również bez zahamowań możesz użyć jej do przygotowania bulionu na krupnik.

Zgodnie z tradycyjną recepturą, która znana jest od zarania dziejów najlepszym mięsem na krupnik jest mięso wieprzowe, a konkretnie żeberka – to właśnie one wpływają na doskonałą konsystencję zupy. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz jest bezsprzecznym potwierdzeniem tej tezy. Przekonaj się sama!

żeberka na krupnik
canva.com

Krupnik – przepis Ewy Wachowicz

Lista składników:
  • 400 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej (opcjonalnie kasza bulgur)
  • 2 średnie cebule
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany (18%)
  • łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

Zupa krupnik – przygotowanie krok po kroku

Reklama

Proces może nie jest mocno skomplikowany, lecz wymaga trochę cierpliwości. Przygotuj duży garnek i przejdź do czynności, które przybliżą Cię do spróbowania tej wyjątkowej zupy.

  1. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie oraz pokrojenie żeberek wieprzowych na mniejsze kawałki. Następnie włóż mięso do dużego garnka i zalej zimną wodą (ok. 2-2.5 l)
  2. Dodaj przyprawy i ustaw garnek na kuchennym palniku. Gotuj bulion do chwili, aż żeberka zmiękną (tak, aby z łatwością oddzielić mięso od kostek) – czas gotowania to maksymalnie 50 minut
  3. Podczas gotowania mięsnego bulionu zetrzyj na grubej tarce warzywa (oprócz ziemniaków), cebulę natomiast pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż wszystko na maśle
  4. Gdy żeberka będą już miękkie wyjmij je z wywaru i dokładnie obierz mięso z kostek. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na bok
  5. Podsmażone warzywa z całą zawartością patelni i kaszę dodaj do garnka z bulionem, wszystko dokładnie zamieszaj. Gotuj przez ok. 8 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu do chwili aż ziemniaki będą miękkie i gotowe do spożycia
  6. Zdejmij zupę z palnika i odczekaj aż lekko ostygnie. Zabiel śmietaną i dodaj mięso z żeberek, a tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki
Smacznego!
Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama