Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Przepis na lekkie i kruche domowe batoniki cytrynowe. Idealne na przekąskę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Domowe batoniki cytrynowe są całkiem proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują, są orzeźwiające i lekkie. Będą świetną słodką przekąską do pracy lub w ciągu dnia. Aby je zrobić, nie musisz mieć miksera, ani ogromnych zdolności kulinarnych - wystarczy piekarnik i odrobina czasu.
Cytrynowe batoniki - przepis krok po kroku
Składniki:
Na spód:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 szklanki mąki
- 230 g masła w temperaturze pokojowej (posiekanego w kostkę)
- szczypta soli
Na wierzch:
- 6 łyżek soku z cytryny
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki
Sposób przygotowania
Przygotowanie cytrynowych batoników zaczynamy od przygotowania spodu. Najpierw jednak rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, a prostokątną foremkę do ciasta wykładamy folią aluminiową. W większym naczyniu łączymy cukier, mąkę i sól. Dodajemy masło i staramy się szybko zagnieść ciasto. Wyklejamy nim blachę, lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto musi lekko wystygnąć. Przygotowanie wierzchu: mieszamy jajka wraz z mąką i cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy całość do pieca na kolejne 20 minut. Potem deser studzimy na kratce. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!