Canva.com

Przepis na lekkie i kruche domowe batoniki cytrynowe. Idealne na przekąskę

Domowe batoniki cytrynowe są całkiem proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują, są orzeźwiające i lekkie. Będą świetną słodką przekąską do pracy lub w ciągu dnia. Aby je zrobić, nie musisz mieć miksera, ani ogromnych zdolności kulinarnych - wystarczy piekarnik i odrobina czasu.

Cytrynowe batoniki - przepis krok po kroku

Składniki:

Na spód:

  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej (posiekanego w kostkę)
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki

Sposób przygotowania

Przygotowanie cytrynowych batoników zaczynamy od przygotowania spodu. Najpierw jednak rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, a prostokątną foremkę do ciasta wykładamy folią aluminiową. W większym naczyniu łączymy cukier, mąkę i sól. Dodajemy masło i staramy się szybko zagnieść ciasto. Wyklejamy nim blachę, lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto musi lekko wystygnąć. Przygotowanie wierzchu: mieszamy jajka wraz z mąką i cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy całość do pieca na kolejne 20 minut. Potem deser studzimy na kratce. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł