canva.com

Przepisy na dania z truskawek - jak wykorzystać te pyszne owoce w kuchni?

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, kwas foliowy, potas i błonnik. Zdradzamy dwa świetne przepisy na dania z truskawek, a także omówimy ich właściwości zdrowotne i podpowiemy, jak je podawać.

Przepisy na dania z truskawek

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Oczyść truskawki i banana, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  3. Koktajl podaj w wysokim szklankach z dodatkiem plasterka cytryny lub mięty.

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Składniki:

  • 2 garście szpinaku baby
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj i osusz.
  2. Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  4. Orzechy włoskie posiekaj.
  5. Ser feta pokrój w kostkę.
  6. W misce wymieszaj ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek.
  7. Do miski dodaj szpinak, truskawki, cebulę, orzechy włoskie i ser feta.
  8. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj na talerzach.
canva.com

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki to owoce, które warto wprowadzić do swojej diety. Zawierają one wiele cennych składników, takich jak:

  • Witamina C - wzmacniająca układ odpornościowy, chroniąca przed chorobami i infekcjami
  • Kwas foliowy - ważny dla kobiet w ciąży, pomagający w produkcji czerwonych krwinek
  • Potas - regulujący ciśnienie krwi i pracę serca
  • Błonnik - wpływający na trawienie i zapobiegający zaparciom

Ponadto, truskawki zawierają antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu się organizmu.

Porady i ciekawostki

Truskawki najlepiej smakują na surowo, ale można je również gotować lub piec. Warto pamiętać, że truskawki należy spożywać na świeżo, ponieważ po kilku dniach tracą one swoje właściwości zdrowotne.

W Polsce najpopularniejszymi odmianami truskawek są: Marmolada, Elsanta, Polka i Senga Sengana.

Smak lata - truskawki. Wyczaruj z nich smakołyki!

Truskawki to owoce, które warto wprowadzić do swojej diety. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Dania z truskawek to doskonała propozycja na letnie dni.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł