Sałatka z czerwonej kapusty z dodatkami na białym blacie
canva.com

Ekspresowa sałatka z czerwonej kapusty z musztardą. Fantastyczny dodatek do mięs!

Ta prosta i szybka w przygotowaniu sałatka będzie fantastycznym dodatkiem do mięs. Oto przepis, który pozwoli Ci cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
Reklama

Składniki na sałatkę z czerwonej kapusty

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra lub pietruszka (opcjonalnie, do dekoracji)

Jak zrobić sałatkę z kapusty?

  1. Rozpocznij od przygotowania kapusty. Zdejmij z niej zewnętrzne liście i dokładnie ją umyj. Następnie przekrój ją na pół i usuń głąb. Pokrój kapustę na cienkie paski i umieść je w dużej misce.
  2. Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Dodaj startą marchewkę do miski z kapustą.
  3. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz również pokroić ją w kostkę, jeśli wolisz mniejsze kawałki. Dodaj cebulę do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Teraz przygotuj sos musztardowy. W małej miseczce połącz musztardę francuską, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Dobrze wymieszaj składniki sosu, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  5. Następnie polej sałatkę sosem musztardowym i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki sałatki zostały równomiernie pokryte sosem.
  6. Jeśli lubisz, posyp sałatkę świeżo posiekaną kolendrą lub pietruszką, aby dodać jej dodatkowej świeżości i aromatu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama