Przesoliłaś zupę? Sprawdź, czy możesz ją uratować
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy przesolone potrawy trzeba wyrzucać?
Na szczęście nie, ponieważ jest wiele sposobów na uratowanie takiego dania. Jedną z takich metod jest surowy ziemniak, który wyciąga sól z potraw. Ziemniaka ze skórą lub obranego należy wrzucić na około 10 minut do potrawy, a potem wyciągnąć, co powinno zredukować słoność potrawy.
Zamiast ziemniaka można dodać ryż. Woreczek z ryżem wrzucić na 10 minut do słonego dania, a potem wyjąć. Kolejna metoda to dodanie wody, mleka lub jogurtu. Woda często nie jest preferowana, bo chociaż zredukuje słoność, to sprawi, że potrawa będzie wodnista. Lepszym rozwiązaniem może być dodanie np. do sosu mleka, śmietany lub jogurtu.
Do sosu i niektórych zup dobrze jest dodać zmiksowane warzywa, które „naprawią” przesolona potrawę.
Przesolone potrawy
Jak widać przesolona potrawa, to nie tragedia i można ją doprowadzić do jadalnego stanu. Często pierwszym odruchem jest złość i chęć wyrzucenia wszystkiego, ale jest to krok zbędny, ponieważ każde danie można naprawić i wcale nie trzeba być wybitnym kucharzem. Każda osoba umiejąca ugotować podstawowe dania spokojnie poradzi sobie z naprawą przesolonych potraw.