Canva.com
Zupa minestrone - włoska jarzynowa. Jak zrobić aromatyczną zupę ze słonecznej Italii?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Minestra, minestrone, czyli zupa. Klasyczna, jarzynowa o wyjątkowym smaku. Tak je się we Włoszech, ale i w polskich restauracjach coraz częściej minestrone gra pierwsze skrzypce. Jak zrobić włoską jarzynówkę w swoim domu?
Reklama
Składniki na włoskie minestrone
Canva.com
Minestrone to pyszna i aromatyczna zupa pełna jarzyn oraz ziół. To najbardziej popularne danie w każdym regionie Włoch. Włoskie słowo minestra oznacza po prostu zupa. A w słowie zupa kryje się wszystko, co najlepsze. Jesień to idealny czas na włoskie minestrone, które jest po prostu bombą witaminową dla naszego organizmu.
Do przygotowania minestrone potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 seler
- puszka zielonego groszku
- 1/2 szkl. białej fasoli
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g pomidorów
- 300 g ziemniaków
- 50 g tartego parmezanu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g makaronu kolanka
- sól, pieprz
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową po włosku?
Zobacz także
- Cebulę i czosnek siekamy.
- Wszystko podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek.
- Seler, marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Dodajemy cebulę oraz czosnek.
- Podsmażamy składniki i dodajemy namoczoną fasolkę, groszek i szparagową fasolę.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Całość zalewamy bulionem.
- Zupę gotujemy przez 60-70 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Gęsta zupa z Rostocku. Sekret? Wstawiamy garnek do piekarnika
Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Taka jest niemiecka zupa z Rostocku pełna soczystej wieprzowiny i warzyw.
Włoskie minestrone z boczkiem. Delikatna zupa ze smakiem słonecznej Italii
Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Okraszona słońcem z Italii, pełna smaku i aromatu. Poznajcie prosty przepis na minestrone z boczkiem.
Szukasz przepisu na danie jednogarnkowe? Oto zupa à la kebab!
Dania jednogarnkowe są świetną propozycją dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Zupa à la kebab, inaczej nazywana gyrosówką zawiera sporo mięsa, a także warzyw. To smaczna propozycja dla całej rodziny.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl