Canva.com
Zupa minestrone - włoska jarzynowa. Jak zrobić aromatyczną zupę ze słonecznej Italii?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Minestra, minestrone, czyli zupa. Klasyczna, jarzynowa o wyjątkowym smaku. Tak je się we Włoszech, ale i w polskich restauracjach coraz częściej minestrone gra pierwsze skrzypce. Jak zrobić włoską jarzynówkę w swoim domu?
Reklama
Składniki na włoskie minestrone
Canva.com
Minestrone to pyszna i aromatyczna zupa pełna jarzyn oraz ziół. To najbardziej popularne danie w każdym regionie Włoch. Włoskie słowo minestra oznacza po prostu zupa. A w słowie zupa kryje się wszystko, co najlepsze. Jesień to idealny czas na włoskie minestrone, które jest po prostu bombą witaminową dla naszego organizmu.
Do przygotowania minestrone potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 seler
- puszka zielonego groszku
- 1/2 szkl. białej fasoli
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g pomidorów
- 300 g ziemniaków
- 50 g tartego parmezanu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g makaronu kolanka
- sól, pieprz
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową po włosku?
Zobacz także
- Cebulę i czosnek siekamy.
- Wszystko podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek.
- Seler, marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Dodajemy cebulę oraz czosnek.
- Podsmażamy składniki i dodajemy namoczoną fasolkę, groszek i szparagową fasolę.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Całość zalewamy bulionem.
- Zupę gotujemy przez 60-70 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl