Zupa minestrone
Canva.com

Zupa minestrone - włoska jarzynowa. Jak zrobić aromatyczną zupę ze słonecznej Italii?

Minestra, minestrone, czyli zupa. Klasyczna, jarzynowa o wyjątkowym smaku. Tak je się we Włoszech, ale i w polskich restauracjach coraz częściej minestrone gra pierwsze skrzypce. Jak zrobić włoską jarzynówkę w swoim domu?
Reklama

Składniki na włoskie minestrone

Zupa minestrone
Canva.com

Minestrone to pyszna i aromatyczna zupa pełna jarzyn oraz ziół. To najbardziej popularne danie w każdym regionie Włoch. Włoskie słowo minestra oznacza po prostu zupa. A w słowie zupa kryje się wszystko, co najlepsze. Jesień to idealny czas na włoskie minestrone, które jest po prostu bombą witaminową dla naszego organizmu.

Do przygotowania minestrone potrzebujemy:

  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 seler
  • puszka zielonego groszku
  • 1/2 szkl. białej fasoli
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorów
  • 300 g ziemniaków
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g makaronu kolanka
  • sól, pieprz

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową po włosku?

  1. Cebulę i czosnek siekamy.
  2. Wszystko podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek.
  3. Seler, marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę.
  4. Dodajemy cebulę oraz czosnek.
  5. Podsmażamy składniki i dodajemy namoczoną fasolkę, groszek i szparagową fasolę.
  6. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  7. Całość zalewamy bulionem.
  8. Zupę gotujemy przez 60-70 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama