Canva.com

Puszysty i aksamitny biszkopt istnieje. Zdradzamy sekret mistrzów cukiernictwa!

Jeśli po raz kolejny opadł Ci biszkopt chwilę po upieczeniu, to mamy dla Ciebie świetny przepis! Puszysty, delikatny i maksymalnie aksamitny - właśnie taki będzie pyszny spód do ciasta. Ten prosty trik stosują najlepsi cukiernicy na świecie.

Puszysty biszkopt - jak zrobić, aby wyszedł dobrze?

Canva.com

Dobry przepis na delikatnie puszysty biszkopt to prawdziwy skarb w kuchni każdej gospodyni. Często jednak biszkopt po upieczeniu opada lub pęka i utrudnia to stworzenie pięknego ciasta lub tortu. Nie każdy wie, że najbardziej uznani mistrzowie cukiernictwa na świecie dodają do środka łyżkę octu. To mało znany trik, który sprawi, że wasz biszkopt będzie po prostu idealny.

Biszkopt to ciasto, które wymaga bardzo dobrego przygotowania i co za tym idzie - sporo czasu oraz uwagi. Ważna jest oczywiście odpowiednia ilość składników, a także to w jaki sposób mieszamy ciasto, ubijamy pianę, czy przesiewamy mąkę. Dzięki łyżce octu nasz biszkopt będzie wyraźnie miękki, lekki i bardzo puszysty.

Ocet idealnie nawilży nasz biszkopt i ta różnica będzie bardzo widoczna. Nie trzeba się martwić o to, że smak octu będzie wyczuwalny w cieście. Intensywny zapach octu szybko znika, a efekty są zachwycające.

Składniki na pyszny biszkopt

  • 1 szklanka mąki
  • -,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • łyżka octu 10%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • szczypta soli do ubicia białek

Biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza. Foremkę na ciasto smarujemy masłem. Dalej oddzielamy białka od żółtek. Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia oraz octem. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy z solą. Wszystko razem miksujemy z cukrem i wykładamy na foremkę. Biszkopt pieczemy przez 40 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł