Sernik z jagodami - zrób go na zimno i poczuj smak wakacji jeszcze raz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na sernik z jagodami
Dziś dzielimy się z wami pysznym przepisem na aromatyczny sernik na zimno z owocami leśnymi. Główną gwiazdą naszego pysznego serowca będą soczyste jagody. To jeden z naszych ulubionych owoców w sezonie wakacyjnym.
Sernik jest niezwykle prosty w przygotowaniu i tak naprawdę każdy może sobie poradzić z nim bez jakichkolwiek umiejętności cukierniczych. Ciasta na zimno są także dobre dla osób, które nie mają piekarnika lub mają ochotę na lekki, orzeźwiający deser.
Jak zrobić sernik na zimno z owocami leśnymi?
Do przygotowania pysznego sernika z jagodami na dużej blaszce potrzebujemy:
- 150 g biszkoptów
- 650 g mascarpone
- 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 350 g cukru pudru
- 600 g jagód
- 55 g żelatyny w proszku
Dodatkowo potrzebujemy:
- 1 galaretka
- 500 g borówek
Biszkopty rozkładamy na dnie całej tortownicy, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Następnie zalewamy żelatynę 100 ml zimnej wody.
Podgrzewamy żelatynę w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby stała się chłodniejsza. W misce miksera mieszamy twarożek, mascarpone, cukier puder i 2/3 żelatyny.
1/3 serowej masy wykładamy na biszkopty, a do reszty dodajemy żelatynę i jagody. Wszystko miksujemy. Na wierzch ciasta wykładamy jagody i całość wstawiamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i zalewamy nią sernik. Odstawiamy na 4-6 godzin.