Canva.com

Pyszna szarlotka z dynią. Jesienny deser, któremu nie można się oprzeć!

Szarlotka z dodatkiem kawałków dyni po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszamy na najlepszy przepis na jesienne ciasto, które idealnie pasuje do rozgrzewającej herbaty.

Składniki na pyszną szarlotkę

Dynie są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Zawierają również witaminę C, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę E i cynk.

Nasiona dyni są doskonałym źródłem białka, cynku i magnezu. Pestki dyni można wykorzystać do wytworzenia oleju z pestek dyni lub zmielić na mąkę z pestek dyni. Pestki dyni są również świetne dla skóry, ponieważ zawierają wysoki poziom cynku i żelaza.

Canva.com

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej – typ 650
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 spore łyżki śmietany 12%

Nadzienie z jabłek:

  • 1,2 kg jabłek
  • 50 g drobnego brązowego cukru
  • 5 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków

Dyniowe nadzienie:

  • 300 g purée z dyni
  • 150 g mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni

Jak zrobić doskonałe ciasto z jabłkami i dynią?

Canva.com
  1. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w kosteczkę.
  2. Wrzucamy kostki masła do miski i ubijamy mikserem z cukrem.
  3. Dodajemy żółtka i ucieramy na jednolitą masę.
  4. Dosypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
  5. Obieramy jabłka i usuwamy pestki.
  6. Jabłka przekładamy do miski i dodajemy cukier oraz kaszę mannę.
  7. Dodajemy cynamon oraz goździki.
  8. Jabłka dzielimy na dwie części - jedno używamy na wierzch, a drugie na spód ciasta.
  9. Na ciasto wykładamy jabłka oraz purée z dyni.
  10. Szarlotkę dyniową pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł