Zupa krem cukiniowa
Canva.com

Aksamitna zupa krem z cukinii. Dodaj chrupiące grzanki i gotowe!

Pyszna i zdrowa zupa z cukinii jest rewelacyjna. Dzielimy się z wami naszą recepturą na rozgrzewające i sycące danie, które może zrobić w zaledwie kilkadziesiąt minut.
Reklama

Składniki na zupę cukiniową

Cukinia to popularna letnia dynia, która jest niskokaloryczna i ma wiele zalet zdrowotnych. Cukinia jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy.

Cukinia może być spożywana na surowo lub gotowana i jest wszechstronnym warzywem. Istnieje wiele różnych sposobów gotowania cukinii, w tym grillowanie, prażenie, smażenie, gotowanie na parze i smażenie. Cukinię można również spożywać na surowo w sałatkach lub jako dodatek.

Zupa krem cukiniowa
Canva.com
Reklama

Do przygotowania zupy cukiniowej potrzebujemy:

  • 600 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • bagietka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • szczypta soli morskiej

Cukiniowy zawrót głowy - pyszny przepis

Zupa krem cukiniowa
Canva.com
  1. Do garnka z głębokim i grubym dnem wrzucamy masło oraz oliwę.
  2. Kroimy cebulkę i szklimy ją na złoty kolor.
  3. Dodajemy czosnek i kroimy cukinie na kostki.
  4. Całość zalewamy bulionem i gotujemy.
  5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez 25 minut.
  6. Miksujemy całość i dodajemy śmietankę.
  7. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, które możemy łatwo przygotować w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama