Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pyszny dżem z czarnej porzeczki - doskonały do ciast i deserów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czarna porzeczka jest bardzo smaczna i zawiera dużo pektyn, dzięki temu z łatwością możemy ją zagęścić. Dżem przygotujemy w kilkadziesiąt minut i będziemy mogli cieszyć się jego kwaśnym smakiem przez cały rok.
Czego potrzebujemy?
Canva.com
Czarna porzeczka to owoc, który idealnie sprawdzi się na jesienne przetwory. Ma kwaśny i wyrazisty smak, a także jest bogata w pektyny - rozpuszczalny błonnik, który sprawia, że nasz dżem szybko się zagęści.
Aby przygotować dżem potrzebujemy zaledwie 2 składniki - czarne porzeczki i cukier. W przypadku tych owoców nie potrzebujemy nawet żelatyny, ani substancji zagęszczających. Idealna proporcja to 1 kg owoców na 500 g cukru. Jeśli jednak lubimy bardziej kwaśne przetwory, to możemy zmniejszyć ilość cukru.
Czarne porzeczki przeznaczone na dżem muszą być dojrzałe. Warto wiedzieć, że owoce te z natury są bardzo kwaśne. Myjemy je w zimnej wodzie i pózniej - suszymy ręcznikiem papierowym.
Składniki:
- 2 kg czarnych porzeczek
- 1 kg cukru
- 2 gałązki rozmarynu
Zobacz także
Przepis na dżem porzeczkowy
Canva.com
- Na początku czarne porzeczki układamy na dnie szerokiego rondla. Dolewamy na dno wodę, aby nasze owoce na przetwory się nie przypaliły. Przykrywamy i gotujemy, aż porzeczki odparują.
- Gdy zauważymy, że porzeczki puściły sok, odkrywamy pokrywkę i mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.
- Proces odparowywania może trwać 2 dni - zostawiamy masę porzeczkową do ostudzenia i kolejnego dnia ponownie podgrzewamy.
- Gdy porzeczki zgęstnieją, dodajemy cukier. To czas, aby ponownie odparować masę.
- Sprawdzamy, czy masa jest gęsta i przygotowujemy słoiki - powinny być dokładnie umyte oraz wyparzone.
- Nasz pyszny dżem z czarnych porzeczek przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy wiekiem w dół.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!