Canva.com

Pyszny dżem z czarnej porzeczki - doskonały do ciast i deserów

Czarna porzeczka jest bardzo smaczna i zawiera dużo pektyn, dzięki temu z łatwością możemy ją zagęścić. Dżem przygotujemy w kilkadziesiąt minut i będziemy mogli cieszyć się jego kwaśnym smakiem przez cały rok.

Czego potrzebujemy?

Canva.com

Czarna porzeczka to owoc, który idealnie sprawdzi się na jesienne przetwory. Ma kwaśny i wyrazisty smak, a także jest bogata w pektyny - rozpuszczalny błonnik, który sprawia, że nasz dżem szybko się zagęści.

Aby przygotować dżem potrzebujemy zaledwie 2 składniki - czarne porzeczki i cukier. W przypadku tych owoców nie potrzebujemy nawet żelatyny, ani substancji zagęszczających. Idealna proporcja to 1 kg owoców na 500 g cukru. Jeśli jednak lubimy bardziej kwaśne przetwory, to możemy zmniejszyć ilość cukru.

Czarne porzeczki przeznaczone na dżem muszą być dojrzałe. Warto wiedzieć, że owoce te z natury są bardzo kwaśne. Myjemy je w zimnej wodzie i pózniej - suszymy ręcznikiem papierowym.

Składniki:

  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 2 gałązki rozmarynu

Przepis na dżem porzeczkowy

Canva.com
  1. Na początku czarne porzeczki układamy na dnie szerokiego rondla. Dolewamy na dno wodę, aby nasze owoce na przetwory się nie przypaliły. Przykrywamy i gotujemy, aż porzeczki odparują.
  2. Gdy zauważymy, że porzeczki puściły sok, odkrywamy pokrywkę i mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.
  3. Proces odparowywania może trwać 2 dni - zostawiamy masę porzeczkową do ostudzenia i kolejnego dnia ponownie podgrzewamy.
  4. Gdy porzeczki zgęstnieją, dodajemy cukier. To czas, aby ponownie odparować masę.
  5. Sprawdzamy, czy masa jest gęsta i przygotowujemy słoiki - powinny być dokładnie umyte oraz wyparzone.
  6. Nasz pyszny dżem z czarnych porzeczek przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy wiekiem w dół.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł