Pyszny dżem z dyni z pomarańczą i cynamonem - doskonały do grzanek na ciepło
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na przetwory dyniowe
Dynia ma wysoką zawartość witaminy A i może pomóc chronić organizm przed niektórymi nowotworami. Ma również wysoką zawartość błonnika i może pomóc w zaparciach. Dynia jest również dobra dla serca i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto dynia jest dobrym źródłem witaminy C i może pomóc w zapobieganiu szkorbutowi.
Dynie obrodziły bardzo intensywnie w naszym ogrodzie, dlatego sezon na te pożywne warzywa się jeszcze nie kończy. Za nami już przygotowanie pysznej zupy krem z dyni oraz smakowanie puszystych babeczek. Dziś przyszedł czas na zamknięcie tego pysznego smaku w słoiczku. Dynię zestawimy z pomarańczą oraz cynamonem. 1 kg dyni wystarczy na przygotowanie 4-5 małych słoiczków przetworu.
Do przygotowania dżemu dyniowego będziemy potrzebować:
- 3 kg dyni
- 450 g cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
Jak zrobić dżem z dyni?
Przygotowanie dżemu jest bardzo proste. Na początku robimy delikatne purée z dyni. Łączymy je z cukrem oraz cynamonem i dorzucamy drobno posiekaną pomarańczę.
Wszystko gotujemy na małym ogniu i mieszamy aż do uzyskania konsystencji gładkiej i bardzo lepkiej. Gotowanie może trwać nawet do 4 godzin. Po tym czasie dolewamy sok z cytryny.
Następnie blendujemy konfiturę lub miksujemy. Dżem dyniowy przekładamy do słoików oraz pasteryzujemy w garnku przez 15 minut.