Dżem z ogórka i wanilii
Canva.com

Zaskakujący przepis na dżem z ogórka z nutą wanilii. Robi wrażenie!

Jeśli myśleliście, że nie można zrobić przetworów na słodko z ogórków, to zdecydowanie musicie wypróbować nasz przepis na dżem ogórkowy z wanilią. To finezyjne połączenie pysznie smakuje na kanapkach oraz jako nadzienie szpinakowych tortilli.
Reklama

Jakie składniki są potrzebne na dżem ogórkowy?

Dżem z ogórka i wanilii
Canva.com

Wiele osób dziwi się, gdy słyszy o tym, że dżem z ogórka może mieć słodki i finezyjny, wręcz wykwintny smak. Wszystko to za sprawą pachnącej laski wanilii, która nadaje aromatu i smaku naszym przetworom.

Pomysł na dżem ogórkowy pochodzi z Hiszpanii i właśnie tam często w lokalnych kawiarniach możemy dostać pyszne croissanty z dżemem ogórkowym i czekoladą. To ciekawe połączenie z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika słodkich smaków na śniadanie lub deser.

Reklama

Do przygotowania dżemu ogórkowego potrzebujemy:

  • 500 g zielonych ogórków
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna

Jak zrobić dżem z ogórka?

Dżem z ogórka i wanilii
Canva.com
  1. Na początku obieramy ogórki ze skórki i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Przygotowujemy rondelek i wrzucamy do środka ogórki oraz odpowiednio wymierzoną ilość cukru.
  3. Dodatkowo dodajemy laskę wanilii do smaku.
  4. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 90 minut.
  5. Dodajemy w tym czasie sok z cytryny i gotujemy całość przez 30 minut.
  6. Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama