Canva.com
Zaskakujący przepis na dżem z ogórka z nutą wanilii. Robi wrażenie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli myśleliście, że nie można zrobić przetworów na słodko z ogórków, to zdecydowanie musicie wypróbować nasz przepis na dżem ogórkowy z wanilią. To finezyjne połączenie pysznie smakuje na kanapkach oraz jako nadzienie szpinakowych tortilli.
Reklama
Jakie składniki są potrzebne na dżem ogórkowy?
Canva.com
Wiele osób dziwi się, gdy słyszy o tym, że dżem z ogórka może mieć słodki i finezyjny, wręcz wykwintny smak. Wszystko to za sprawą pachnącej laski wanilii, która nadaje aromatu i smaku naszym przetworom.
Pomysł na dżem ogórkowy pochodzi z Hiszpanii i właśnie tam często w lokalnych kawiarniach możemy dostać pyszne croissanty z dżemem ogórkowym i czekoladą. To ciekawe połączenie z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika słodkich smaków na śniadanie lub deser.
Reklama
Do przygotowania dżemu ogórkowego potrzebujemy:
- 500 g zielonych ogórków
- 300 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
Zobacz także
Jak zrobić dżem z ogórka?
Canva.com
- Na początku obieramy ogórki ze skórki i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Przygotowujemy rondelek i wrzucamy do środka ogórki oraz odpowiednio wymierzoną ilość cukru.
- Dodatkowo dodajemy laskę wanilii do smaku.
- Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 90 minut.
- Dodajemy w tym czasie sok z cytryny i gotujemy całość przez 30 minut.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl