Canva.com
Orzeźwienie w słoiczku, czyli pyszny dżem z arbuza. Prawdziwy smak lata!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Arbuz to jeden z ulubionych owoców, które warto spożywać w lecie. Nie dość, że jest niskokaloryczny, to jeszcze zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. W tym roku postanowiliśmy zachować ten smak zdecydowanie na dłużej. Robimy dżem!
Reklama
Dżem arbuzowy - składniki
Canva.com
Arbuz to soczysty, słodki owoc o wysokiej zawartości wody i jest niskokaloryczny. Jedna filiżanka arbuza ma tylko 43 kalorie i jest wypełniona witaminami A, C i B6. Arbuz jest również doskonałym źródłem likopenu, który chroni organizm przed rakiem. Jest doskonałym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i równowagę płynów.
Zobacz także
Reklama
Arbuz jest ulubieńcem lata. Jest soczysty, słodki, i orzeźwiający. Ten pyszny i orzeźwiający dżem jest idealny na lekką przekąskę lub poranną ucztę. Do przygotowania przetworów potrzebujemy:
- 1 arbuz
- pół szklanki soku z cytryny
- cukier lub miód
Jak zrobić dżem z arbuza w domu?
Canva.com
- Przygotowanie dżemu arbuzowego zaczynamy od obrania i pokrojenia arbuza oraz zmiksowania owoców w blenderze lub robocie kuchennym.
- Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier lub miód. Wszystko mieszamy energicznie dużą łyżką.
- Arbuzową mieszaninę odstawiamy na 30 minut i po tym czasie przelewamy do słoiczków.
- Arbuzowy dżem możemy wzbogacić korzennymi przyprawami lub ziołami. Idealnie będą pasować do tego: cynamon, gałka muszkatołowa, mięta, bazylia.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl