Dżem z arbuza
Canva.com

Orzeźwienie w słoiczku, czyli pyszny dżem z arbuza. Prawdziwy smak lata!

Arbuz to jeden z ulubionych owoców, które warto spożywać w lecie. Nie dość, że jest niskokaloryczny, to jeszcze zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. W tym roku postanowiliśmy zachować ten smak zdecydowanie na dłużej. Robimy dżem!
Reklama

Dżem arbuzowy - składniki

Dżem z arbuza
Canva.com

Arbuz to soczysty, słodki owoc o wysokiej zawartości wody i jest niskokaloryczny. Jedna filiżanka arbuza ma tylko 43 kalorie i jest wypełniona witaminami A, C i B6. Arbuz jest również doskonałym źródłem likopenu, który chroni organizm przed rakiem. Jest doskonałym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i równowagę płynów.

Reklama

Arbuz jest ulubieńcem lata. Jest soczysty, słodki, i orzeźwiający. Ten pyszny i orzeźwiający dżem jest idealny na lekką przekąskę lub poranną ucztę. Do przygotowania przetworów potrzebujemy:

  • 1 arbuz
  • pół szklanki soku z cytryny
  • cukier lub miód

Jak zrobić dżem z arbuza w domu?

Dżem z arbuza
Canva.com
  1. Przygotowanie dżemu arbuzowego zaczynamy od obrania i pokrojenia arbuza oraz zmiksowania owoców w blenderze lub robocie kuchennym.
  2. Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier lub miód. Wszystko mieszamy energicznie dużą łyżką.
  3. Arbuzową mieszaninę odstawiamy na 30 minut i po tym czasie przelewamy do słoiczków.
  4. Arbuzowy dżem możemy wzbogacić korzennymi przyprawami lub ziołami. Idealnie będą pasować do tego: cynamon, gałka muszkatołowa, mięta, bazylia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama