Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Reuben Sandwich, czyli nowojorska pyszność z Tik Toka na Dzień Kanapki. Koniecznie spróbuj!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Z okazji Dnia Kanapki mamy dla was prosty przepis na niebanalną kanapkę. Kanapka Reuben to kanapka z kukurydzą, serem szwajcarskim, kapustą kiszoną i sosem rosyjskim na chlebie żytnim.
Jak powstała żydowska kanapka Reuben?
Kanapka Reuben to popularna amerykańska kanapka, tradycyjnie przygotowywana na chlebie żytnim z kukurydzy, sera szwajcarskiego, kiszonej kapusty i sosu rosyjskiego. Kanapka została wymyślona przez Reubena Kulakofsky'ego, urodzonego na Litwie żydowskiego sprzedawcę w Omaha, w stanie Nebraska, w latach dwudziestych XX wieku. Kanapka zyskała popularność w latach 30. i 40. i od tamtej pory jest podstawą żydowskich delikatesów.
Jak zrobić kanapkę szybko i smacznie?
Canva.com
Aby zrobić kanapkę Reuben, będziesz potrzebował:
- 2 kromki chleba żytniego
- kilka plastrów cienko pokrojonej wołowiny z rożna
- 1/4 szklanki kapusty kiszonej
- 30 g sera szwajcarskiego
- 1 łyżka sosu rosyjskiego
Zobacz także
Przygotowania Reuben sandwich krok po kroku
- Rozgrzej patelnię lub ruszt na średnim ogniu.
- Posmaruj jedną stronę każdej kromki chleba dressingiem rosyjskim.
- Na jednej kromce chleba ułóż warstwowo wołowinę, kapustę kiszoną i ser szwajcarski.
- Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba, stroną z sosem w dół.
- Grilluj kanapkę przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy chleb będzie złotobrązowy, a ser się rozpuści.
- Podawaj natychmiast.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!