Risotto z pieczarkami i parmezanem. Jaki jest sekret smaku? Wystarczy zrobić jedną rzecz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Poznajmy przepis na jedną z najbardziej znanych wersji tego przysmaku - z pieczarkami i parmezanem. Oczywiście, do przyrządzenia risotto możemy wykorzystać także inne dodatki, na przykład kawałki mięsa kurczaka, ulubione warzywa oraz grzyby. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie risotto z resztek, czyli tych składników, które zostały nam w lodówce. Dzięki temu mamy pewność, że nic się nie zmarnuje, zaś nasz obiad będzie równie pyszny.
Pomysł na risotto z pieczarkami i parmezanem to tak naprawdę pomysł na smaczny ciepły posiłek z kuchni włoskiej, który przygotujemy błyskawicznie. Możemy je zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest to danie nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale również lekkostrawne. Do przygotowania risotto wykorzystamy specjalny rodzaj ryżu, zwany arborio. Dzięki temu nasze danie będzie smakowało idealnie.
Składniki na delikatne risotto z parmezanem oraz pieczarkami
Do przyrządzenia czterech porcji risotto będą nam potrzebne: 200 g ryżu arborio, 250 g pieczarek, cebula, trzy szklanki bulionu warzywnego, szklanka białego wina, cztery łyżki startego parmezanu (plus jeszcze trochę do posypania), dwa ząbki czosnku, trzy łyżki masła, dwie łyżki oliwy, garść rukoli oraz sól i pieprz.
Jak zrobić pyszne risotto?
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Rumienimy je, po czym dodajemy oliwę. Smażymy przez dwie minuty, a następnie zdejmujemy z patelni.
- Cebulę i czosnek siekamy, przekładamy na tę samą patelnię, na której smażyliśmy pieczarki i szklimy.
- Wsypujemy ryż i smażymy przez minutę na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Oto sekret smaku: do ryżu wlewamy po szklance cały gorący bulion, a gdy ryż już wchłonie cały płyn - wlewamy wino, pamiętając o mieszaniu przez cały czas.
- Wkładamy pieczarki, doprawiamy pieprzem i przez chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, całość dokładnie mieszamy. Gotowe risotto podajemy z rukolą i parmezanem. Smacznego!