Canva.com
Risotto ze szparagami i aromatycznym kurczakiem - pomysł na lekki obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zbliżające się lato i wakacje nieodzownie kojarzą nam się z lekkimi obiadami i pysznymi, zmrożonymi napojami dla ochłody. Dziś zdradzimy wam przepis na delikatne i aromatyczne risotto ze szparagami oraz chrupiącym kurczakiem.
Reklama
Zielone szparagi są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z ich dobrodziejstw w codziennej diecie. Na naszym portalu znajdziecie kilka prostych przepisów na zupę szparagową, krem ze szparagów, a także omlety - idealne na lekkie śniadanie.
Składniki na pyszne risotto
Canva.com
Do przygotowania delikatnego risotto potrzebujemy:
- 2 małe cebulki
- 4 ząbki czosnku
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- pół szklanki białego wina
- 1l bulionu drobiowego
- 2 pęczeki szparagów
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy i ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano
- masło, oliwa extra vergine
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
Zobacz także
Jak przygotować aromatyczny obiad ze szparagami?
Canva.com
- Przygotowanie aromatycznego risotto jest bardzo proste i szybkie. W ciągu 30 minut możemy zrobić lekki obiad - idealny na upały i wakacyjne podróże. W małym garnku na początku musimy zeszklić cebulkę oraz czosnek. Wrzucamy masło oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kurczaka przez 3 minuty.
- Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez 1 minutę, aż odparuje i dodajemy resztę przypraw.
- Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy ryż. Ryż al dente gotujemy przez około 17 minut.
- Po tym czasie dodajemy szparagi, starty parmezan i masło.
- Risotto przed podaniem możemy posypać chrupiącym boczkiem lub szynką parmeńską w kostkę.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Łosoś zapiekany ze szparagami i cytrynowym beszamelem [PRZEPIS]
Sezon na zielone szparagi daje wiele możliwości wielbicielom wykwintnej kuchni. Łosoś zapiekany ze szparagami i beszamelem cytrynowym to idealny pomysł na nietuzinkowy obiad lub kolację. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Szparagi z grilla
Szparagi z grilla to świetna propozycja dla tych, którzy lubią zdrowe i lekkie jedzenie. Szparagi to warzywo bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K oraz kwas foliowy, a także minerały, takie jak żelazo, magnez czy selen. Dodatkowo szparagi są niskokaloryczne i zawierają wiele błonnika, co pozytywnie wpływa na trawienie. Grillowanie szparagów to nie tylko zdrowe, ale także pyszne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.
Wykwintne szparagi zapiekane z serem. Zdrowa przekąska na każdą okazję [PRZEPIS]
Białe szparagi zapiekane z serem to, w zależności od ilości warzyw, przepis na obiad, kolację lub efektowną przekąskę. Dodatkowo same szparagi są źródłem ważnych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych. Jak je przygotować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl