Ryż na mleku z jabłkami: Prosty przepis dla każdego!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na ryż na mleku z jabłkami
Składniki:
- Ryż jaśminowy - 200 g
- Mleko - 150 ml
- Żółtka jaj - 2 szt.
- Cukier - 2 łyżki
- Jabłko - 2 szt.
- Miód - 3 łyżki
- Cytryna - 1 szt.
- Cynamon - 1 szczypta
- Masło - 1 łyżka
- Kasza manna - 1 łyżka
- Banan - 1 szt.
- Płatki owsiane - 2 łyżki
Krok 1: Gotujemy i studzimy ryż
Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.
Krok 2: Podgrzewamy ryż
Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.
Krok 3: Ucieramy żółtka z cukrem
Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.
Krok 4: Smażymy jabłka
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.
Krok 5: Smarujemy naczynie do zapiekania
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banana kroimy w plastry.
Krok 6: Łączymy wszystkie warstwy i pieczemy
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.
Jak podawać ryż na mleku z jabłkami?
Ryż na mleku z jabłkami możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Możemy udekorować go plasterkami jabłek, posypać cynamonem lub polać miodem. Możemy również dodać do niego ulubione owoce, orzechy lub płatki kokosowe. Smacznego!
Ryż na mleku: Kulinarne czarowanie z nutą słodkiego jabłka
Ryż na mleku z jabłkami to pyszna i sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, deser lub lekki posiłek. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Wypróbuj nasz przepis na ryż na mleku z jabłkami i delektuj się wyjątkowym smakiem i aromatem!