Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Sałatka z awokado i jajkiem idealna na lunch
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej przekąski, sałatka z awokado i jajkiem na twardo będzie idealnym wyborem. Ta prosta i szybka w przygotowaniu sałatka jest bogata w składniki odżywcze i doskonale sprawdzi się jako lekki posiłek lub przekąska.
Przepis na sałatkę z awokado i jajkiem
Składniki:
- 1 awokado
- 2 jajka na twardo
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
canva.com
Przygotowanie:
- Umyj i osusz warzywa.
- Pomidora i ogórka pokrój w kostkę, cebulę w cienkie piórka, a czosnek posiekaj.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką. Pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz.
- Dodaj do sosu warzywa i awokado, wymieszaj.
- Na wierzchu ułóż pokrojone jajka.
Jak podawać:
Sałatkę z awokado i jajkiem na twardo najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, gdyż awokado może szybko zbrązowieć. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
canva.com
Czy awokado obiera się ze skórki?
Tak, należy obrać awokado ze skórki. Najlepiej przeciąć owoc na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ łyżeczką lub pokroić go w kostkę i wyjąć łyżką.
Porady dotyczące przygotowania sałatki z awokado i jajkiem:
- Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej kawałki gotowanego kurczaka lub grillowanego łososia.
- Jeśli nie lubisz musztardy, możesz ją zastąpić miodem lub octem balsamicznym.
- Przed podaniem sałatki można polać ją odrobiną oliwy z oliwek lub posypać świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub szczypiorek.
Zapraszamy do spróbowania tej pysznej i zdrowej sałatki z awokado i jajkiem na twardo!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.