Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Sałatka z makrelą i pieczonymi batatami. Efektowny przepis, gdy wpadną goście wieczorem

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczonymi batatami to potrawa, która nie tylko pysznie smakuje, ale też efektownie prezentuje się na talerzu. Może okazać się hitem wielu spotkań w gronie przyjaciół, tym bardziej że idealnie współgra z wytrawnymi winami. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 duże porcje.

Składniki

  • 2 wędzone makrele średniej wielkości
  • 4 bataty
  • 100 g rukoli
  • Pół szklanki zielonych oliwek
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • Pół cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Jedna łyżeczka wędzonej papryki w proszku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, a w międzyczasie obierz bataty i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Bataty przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj dłońmi tak, aby wszystkie pokryły się przyprawami. Pieczemy je przez 30 minut.
  3. Włóż rukolę do miski, dodaj nieco oliwy i wymieszaj całość, a później rozłóż rukolę na talerzach. Na górze ułóż bataty oraz kawałki dokładnie obranej z ości makreli.
  4. Wymieszaj dokładnie musztardę, sok z cytryny oraz oliwę. Wymieszaj sos bardzo dokładnie aż nabierze jednolitej konsystencji. Polej sosem przygotowane porcje sałatki, a górę przyprósz świeżo mielonym pieprzem.
  5. Tak przygotowana sałatka może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycąca.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł