Sałatka grecka
Canva.com

Aromatyczna sałatka z sosem limonkowym. Pyszna propozycja na śniadanie

Sałatka stanowi wspaniały sposób na lekki i zdrowy posiłek w ciągu dnia, kiedy nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Możemy ją zabrać ze sobą w przenośnym pojemniku jako lunch do pracy lub szkoły.
Reklama

W sałatce można mieszać ze sobą różne składniki i łączyć je ze sobą za pomocą dressingu w unikalną kompozycję smakową. Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą w większości polskich domów. Jest jednak dość kaloryczna i nieodpowiednia odchudzających się lub gdy chcemy ograniczyć spożycie tłuszczu i soli. Dlatego warto spróbować alternatywnej wersji – z warzyw gotowanych na parze, bez majonezu i z tylko jednym jajkiem do dekoracji. Limonki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Ich kwaśny smak pozwala wydobyć smak warzyw i cudownie łączy się z oliwą z oliwek.

Składniki na sałatkę z sosem limonkowym

Sałatka grecka
Canva.com
  • 500 g warzyw (w proporcjach według uznania: ziemniaki, marchewki, zielony groszek mrożony, zielona fasolka szparagowa)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki soku z limonek
  • 1 łyżka świeżo ściętej kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
Reklama

Do udekorowania sałatki:

  • kilka liści sałaty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera feta lub serka wiejskiego do dekoracji

Jak przygotować pyszną sałatkę z sosem limonkowym?

  1. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewki. Dodaj groszek i fasolkę. Wszystkie warzywa ugotuj na parze. Ugotuj jedno jajko na twardo i pokrój na plasterki. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, kolendrę, sól i pieprz w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj warzywa i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż głęboki talerz liśćmi sałaty i przełóż na niego sałatkę. Dodaj pokrojone jajko i odrobinę wybranego sera na wierzch.
  4. Taka sałatka jarzynowa inaczej przyrządzona niż zwykle, z sosem limonkowym jako dressingiem, prezentuje się bardzo efektownie i stanowi twórczą wariację tradycyjnej sałatki warzywnej.
  5. Można podać ją jako poczęstunek dla gości lub jako dodatek do głównego dania.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama