Canva.com
Aromatyczna sałatka z sosem limonkowym. Pyszna propozycja na śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka stanowi wspaniały sposób na lekki i zdrowy posiłek w ciągu dnia, kiedy nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Możemy ją zabrać ze sobą w przenośnym pojemniku jako lunch do pracy lub szkoły.
Reklama
W sałatce można mieszać ze sobą różne składniki i łączyć je ze sobą za pomocą dressingu w unikalną kompozycję smakową. Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą w większości polskich domów. Jest jednak dość kaloryczna i nieodpowiednia odchudzających się lub gdy chcemy ograniczyć spożycie tłuszczu i soli. Dlatego warto spróbować alternatywnej wersji – z warzyw gotowanych na parze, bez majonezu i z tylko jednym jajkiem do dekoracji. Limonki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Ich kwaśny smak pozwala wydobyć smak warzyw i cudownie łączy się z oliwą z oliwek.
Składniki na sałatkę z sosem limonkowym
Canva.com
- 500 g warzyw (w proporcjach według uznania: ziemniaki, marchewki, zielony groszek mrożony, zielona fasolka szparagowa)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki soku z limonek
- 1 łyżka świeżo ściętej kolendry
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
Reklama
Do udekorowania sałatki:
- kilka liści sałaty
- 1 jajko
- 2 łyżki sera feta lub serka wiejskiego do dekoracji
Jak przygotować pyszną sałatkę z sosem limonkowym?
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewki. Dodaj groszek i fasolkę. Wszystkie warzywa ugotuj na parze. Ugotuj jedno jajko na twardo i pokrój na plasterki. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, kolendrę, sól i pieprz w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj warzywa i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż głęboki talerz liśćmi sałaty i przełóż na niego sałatkę. Dodaj pokrojone jajko i odrobinę wybranego sera na wierzch.
- Taka sałatka jarzynowa inaczej przyrządzona niż zwykle, z sosem limonkowym jako dressingiem, prezentuje się bardzo efektownie i stanowi twórczą wariację tradycyjnej sałatki warzywnej.
- Można podać ją jako poczęstunek dla gości lub jako dodatek do głównego dania.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sałatki na Wielkanoc: Prawdziwe HITY na Wielkanocnym Stole!
Czy wiesz, że sałatki to nie tylko zdrowy, ale także pyszny dodatek do świątecznego menu? Wielkanoc to czas, kiedy na stole często pojawiają się ciężkostrawne i kaloryczne potrawy, dlatego warto postawić również na lekkie, warzywne dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na sałatki, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom.
Sałatka jarzynowa: Te triki są gwarancją sukcesu!
Sałatka jarzynowa to doskonałe danie na wszelkie okazje, szczególnie popularne podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową jest prosty i składa się z gotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych i majonezu.
Jak zrobić idealną sałatkę na Wielkanoc?
Planując świąteczny stół, warto pamiętać o lekkich, orzeźwiających sałatkach. Doskonale komponują się z ciężkimi mięsnymi daniami i zapewniają niezbędną dawkę witamin i minerałów. Jeśli szukasz inspiracji na sałatkę na Wielkanoc, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl