Canva.com
Aromatyczna sałatka z sosem limonkowym. Pyszna propozycja na śniadanie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka stanowi wspaniały sposób na lekki i zdrowy posiłek w ciągu dnia, kiedy nie mamy ochoty na ciężkostrawne dania. Możemy ją zabrać ze sobą w przenośnym pojemniku jako lunch do pracy lub szkoły.
Reklama
W sałatce można mieszać ze sobą różne składniki i łączyć je ze sobą za pomocą dressingu w unikalną kompozycję smakową. Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą w większości polskich domów. Jest jednak dość kaloryczna i nieodpowiednia odchudzających się lub gdy chcemy ograniczyć spożycie tłuszczu i soli. Dlatego warto spróbować alternatywnej wersji – z warzyw gotowanych na parze, bez majonezu i z tylko jednym jajkiem do dekoracji. Limonki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Ich kwaśny smak pozwala wydobyć smak warzyw i cudownie łączy się z oliwą z oliwek.
Składniki na sałatkę z sosem limonkowym
Canva.com
- 500 g warzyw (w proporcjach według uznania: ziemniaki, marchewki, zielony groszek mrożony, zielona fasolka szparagowa)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki soku z limonek
- 1 łyżka świeżo ściętej kolendry
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
Reklama
Do udekorowania sałatki:
- kilka liści sałaty
- 1 jajko
- 2 łyżki sera feta lub serka wiejskiego do dekoracji
Jak przygotować pyszną sałatkę z sosem limonkowym?
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewki. Dodaj groszek i fasolkę. Wszystkie warzywa ugotuj na parze. Ugotuj jedno jajko na twardo i pokrój na plasterki. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, kolendrę, sól i pieprz w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj warzywa i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż głęboki talerz liśćmi sałaty i przełóż na niego sałatkę. Dodaj pokrojone jajko i odrobinę wybranego sera na wierzch.
- Taka sałatka jarzynowa inaczej przyrządzona niż zwykle, z sosem limonkowym jako dressingiem, prezentuje się bardzo efektownie i stanowi twórczą wariację tradycyjnej sałatki warzywnej.
- Można podać ją jako poczęstunek dla gości lub jako dodatek do głównego dania.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl