Canva

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — prosty i szybki przepis

To pyszne danie przygotujesz w kilka chwil. Będzie idealne na co dzień, ale i na imprezę czy jakąś uroczystość rodzinną. Łagodny, uniwersalny smak z pewnością wszystkich zachwyci, a czas zaoszczędzony przy przygotowaniu tej przekąski, możesz przeznaczyć na szykowanie kolejnych potraw. Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią, to naprawdę banalne danie, z którym szybko sobie poradzisz!

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — potrzebne składniki

Do przygotowania tej sałatki potrzeba tylko kilku składników, które skomponowane razem stworzą idealne w smaku danie. Tutaj siła tkwi w prostocie i mniej, znaczy lepiej. Zobacz, co jest potrzebne!

  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 2 garście bazylii
  • suszone oregano
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
Canva

W razie potrzeby ocet balsamiczny można zastąpić oliwą z oliwek. Nic się nie stanie, jeśli pominie się oregano, a zamiast pomidorów koktajlowych użyje się zwykłe, koniecznie jednak muszą być soczyste i smaczne. Można też zmniejszać lub zwiększać proporcje użytych składników, według potrzeb (wpłynie to jednak na smak sałatki). Bazylia może też być suszona zamiast świeżej.

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — jak ją wykonać, krok po kroku

Mozzarellą należy odsączyć z zalewy i pokroić na plastry. W trakcie krojenia uważać, żeby ser się nie porozpadał.

Pomidorki umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie przekroić je na pół. Liście bazylii należy poszarpać rękami na mniejsze kawałki.

Mozzarellę, połówki pomidorków i bazylię trzeba poukładać na półmisku, a następnie oprószyć pieprzem, solą i oregano. Całość polać octem balsamicznym.

Gotowe! Można podawać.

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i bazylią — z czym i kiedy serwować

Ta sałatka idealnie będzie smakować z lekkim, chrupkim pieczywem. Podawać ją należy jako przystawkę, pasuje do mięsa i warzyw z grilla.

Canva

Mozzarella, pomidorki i bazylia — co zamiast sałatki?

To połączenie doskonale sprawdzi się też na chlebie, w formie kanapki na zimno, lub ciepło. Można też zrobić koreczki, które będą zawierać powyższe składniki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł