Canva

Sałatka z tuńczykiem i makaronem — jakie to dobre!

Szukasz pomysłu a pyszną sycącą sałatkę, której przygotowanie nie zajmie dużo czasu? Sałatka z tuńczykiem i makaronem świetnie się tu sprawdzi. Robi się ją szybko i jest prosta w przygotowaniu. A jaka smaczna! To idealne danie na kolację czy lekki lunch. Świetnie sprawdzi się też na imprezach czy jako dodatek do grilla.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem — prawdziwe zero waste

Taką sałatkę można przygotować zarówno zgodnie z przepisem, jak i po prostu dodając to, co uda znaleźć się w lodówce. Nie trzeba też specjalnie gotować makaronu — można poczekać, aż zostanie go trochę z poprzedniego dnia i wtedy przygotować sałatkę.

Tuńczyk — zadbaj o ryby w diecie!

Sałatka z tuńczykiem to idealne danie do przyrządzenia, dla osób, które zapominają o jedzeniu ryb. Tuńczyk w puszce (taki będzie najłatwiejszy w przygotowaniu — wystarczy otworzyć konserwę i go odcedzić) jest genialną opcją!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem — potrzebne składniki

Tak naprawdę każdy makaron będzie dobry, chociaż najczęściej używa się tutaj świderek. Tuńczyk powinien być z puszki, może być zarówno w sosie własnym, jak i w oleju.

Oliwę z oliwek może zastąpić majonezem — sałatka będzie wtedy jeszcze smaczniejsza, jednak nie będzie się zbyt pięknie prezentować.

  • 0,25 paczki makaronu
  • 1 puszka z tuńczyka
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 1 garść rukoli
  • kawałek papryki
  • 0,5 ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • biały pieprz
Canva

Przepis na sałatkę

Puszkę z tuńczykiem należy otworzyć i odcedzić rybę. Jeśli makaron nie został ugotowany poprzedniego dnia, trzeba się tym teraz zająć, a następnie go ostudzić.

Pomidorki, paprykę, ogórka i rukolę powinno się umyć. Paprykę trzeba pokroić w kostkę, ogórka w cienkie plasterki (nie trzeba go obierać) a pomidorki na połówki.

Makaron i tuńczyka trzeba ułożyć na talerzu, dodać warzywa (w tym oliwki) oraz rukolę.

Całość polać, oprószyć solą, białym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Gotowe!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem — jak ją podawać?

Dobrze ją nieco schłodzić przed podaniem. Całkiem nieźle smakuje z dodatkiem pieczywa, nie jest ono jednak konieczne.

To danie będzie idealne na kolację!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł