Sernik puszysty i wilgotny jak z najlepszych snów!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Podstawy przygotowania sernika puszystego i wilgotnego.
Wybór odpowiedniego sera
Podstawą każdego udanego sernika jest odpowiedni ser. Najlepiej sprawdzi się półtłusty twaróg, który można kupić w wiaderku. Inne opcje to quark czy gęsty jogurt grecki.
Użycie właściwych jajek
Jajka wpływają na puszystość i wilgotność sernika. Ważne jest, aby używać świeżych jajek oraz oddzielić żółtka od białek. Białka ubijemy na sztywną pianę, co pomoże uzyskać lekkość ciasta.
Temperatura i czas pieczenia
Kluczowe jest również odpowiednie ustawienie temperatury pieczenia oraz czasu. Sernik powinien być pieczony w temperaturze 160-180°C przez około 50-60 minut, a następnie pozostawiony do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Przepis na sernik puszysty i wilgotny
Spód ciasta:
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Przygotowanie:
- Rozdrobnij herbatniki na miałko, np. w blenderze.
- Dodaj rozpuszczone masło do herbatników i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, a następnie rozłóż masę herbatnikową równomiernie na dnie tortownicy. Włóż tortownicę do lodówki, aby spód ciasta stężał.
Masa serowa- składniki:
- 1 kg półtłustego twarogu
- 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mleka
- skórka starta z jednej cytryny (opcjonalnie)
- opcjonalne dodatki: rodzynki, orzechy, wiśnie
Przygotowanie
- Utrzyj ser na gładką masę.
- Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Utrzyj żółtka z cukrem, a następnie dodaj do sera.
- Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie waniliowe, cukry waniliowe, olej i mleko. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
- Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej.
- Jeśli chcesz, dodaj startą skórkę z cytryny oraz inne dodatki, takie jak rodzynki, orzechy czy wiśnie.
- Wyjmij przygotowaną tortownicę z lodówki i wlej masę serową.
- Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze przez 20 minut.
- Po upływie czasu pieczenia, wyłącz piekarnik i zostaw sernik do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
- Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez co najmniej kilka godzin, najlepiej całą noc.
Czy to sernik, czy chmurka?
Sernik puszysty i wilgotny to doskonały przepis na ciasto, które zadowoli wszystkich miłośników deserów z serem. Pamiętaj o kluczowych krokach: o wyborze odpowiedniego sera, oddzieleniu żółtek od białek oraz odpowiedniej temperaturze i czasie pieczenia.