Ciasto daktylowe
Canva.com

Oto przepis na korzenne ciasto daktylowe z whisky. Wspaniały deser na święta

Święta kojarzą się z korzennymi zapachami, puszystym śniegiem i mroźną temperaturą za oknem. W takim okresie wspaniałym pomysłem jest podbudowanie magicznego klimatu z pomocą rozgrzewających i pysznych wypieków. Idealnym pomysłem jest korzenne ciasto daktylowe z whisky.
Reklama

Składniki

Chociaż lista składników potrzebnych do stworzenia niezwykle aromatycznego i niemal magicznego ciasta wydaje się długa, to całość jest dość tania i prosta w przygotowaniu. Warto zebrać się na odrobinę wysiłku, aby magia świąt zagościła w każdym zakamarku domu. Do przygotowania korzennego ciasta daktylowego z whisky potrzebne będą:

  • jajka (3 sztuki w temperaturze pokojowej)
  • maślanka (1 szklanka)
  • mąka pszenna tortowa (2 i 1/4 szklanki)
  • suszone daktyle (140 g)
  • orzechy włoski (120 g)
  • miękkie masło (100 g)
  • cukier (2/3 szklanki)
  • cynamon (1 łyżka)
  • soda (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (1 szczypta)
  • przyprawa do piernika (1 - 2 łyżeczki)
  • whisky (wybrany gatunek, 2/3 szklanki)

Przygotowanie

Ciasto daktylowe
Canva.com

Korzenne ciasto daktylowe z whisky jest rozgrzewającym i niezwykle aromatycznym wypiekiem, który cały dom jest w stanie wypełnić świątecznymi zapachami. Jest przy tym wilgotne i niezwykle pyszne. Można mieć pewność, że każdemu zasmakuje i stanie się stałym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie jest wyjątkowo proste i składa się z kilku kroków.

Reklama
  • rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • suszone daktyle należy przesypać do rondelka lub niewielkiego garnka i zalać whisky. Całość gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania alkoholu i zmiękczenia daktyli
  • po przestygnięciu daktyli trzeba, złączyć je z maślanką i zblendować na gładką masę
  • trzecim krokiem jest połączenie mąki, przyprawy do piernika, proszku do pieczenia, sody i soli, a następnie ich przesianie
  • masło połączone z cukrem wystarczy miksować do czasu uzyskania puszystej masy. Nie przestając miksować, należy dodać 3 jajka (pojedynczo)
  • po połączeniu składników przychodzi pora na dolanie do miski masy daktylowej oraz suchych składników (wciąż miksując)
  • po powstaniu jednolitego ciasta należy dodać delikatnie posypane mąką orzechy, a całość powoli wymieszać łyżką
  • spód i boki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej całe ciasto. Keksówkę włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut. Korzenne ciasto daktylowe z whisky będzie gotowe do podania od razu po przestygnięciu
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama