Puszysty sernik bez spodu
Canva.com

Obłędnie puszysty sernik chałwowy. Rozpływa się w ustach! [PRZEPIS]

Prawdziwe święta wielkanocne nie mogłyby się obejść bez różnych słodkich wypieków. Wypieków klasycznych, ale też tych lekko unowocześnionych, takich jak sernik chałwowy, który na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto tylko lubi smak marcepanowej masy.
Reklama

Jakie składniki są potrzebne do upieczenia sernika chałwowego?

Przygotowanie sernika rozpocznij od wykonania masy na ciasto. Do dużej miski wsyp 150 gramów mąki pszenne i jedną łyżkę prawdziwego naturalnego kakao, a także 150 gramów białego cukru, ewentualnie podobną ilość zamiennej substancji słodzącej. 50 gramów masła posiekaj na desce i dorzuć do poprzednich składników. Raz jeszcze wszystkie składniki przesiekaj dość dokładnie nożem, a gdy uznasz, że nie musisz już tego więcej robić, dodaj do nich dwa żółtka oddzielone wcześniej od białej oraz - w razie potrzeby, gdy masa okaże się zbyt sucha - odrobinę zimnej wody. Ciasto zagniataj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Gdy już nie będzie w nim żadnych grudek, owiń je dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki, mniej więcej na godzinę, by pozwolić mu się porządnie schłodzić.

Jak przygotować pyszny sernik?

Teraz pora zająć się kremową warstwą, bez której sernik z chałwą byłby zwykłym ciastem. Do rondelka wlej całą szklankę tłustego mleka (ok. 250 ml) i zacznij je podgrzewać, a gdy już będzie w miarę ciepłe, bezpośrednio do niego dorzuć ok. 300 gramów ulubionej chałwy waniliowej, którą dla wygodniejszej obróbki termicznej możesz wcześniej pokroić na mniejsze kawałki albo nawet porwać w rękach. Podgrzewaj mleko do rozpuszczenia chałwy, następnie ostudź masę, a w kolejnym naczyniu zmiksuj ze sobą 200 gramów mascarpone, odrobinę masła i kilogram twarogu sernikowego z wiaderka. Serową masę połącz z mlekiem i chwałą oraz czterema całymi jajkami.

Reklama

Mieszaj wszystko delikatnie, acz do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Przygotowane wcześniej ciasto możesz już wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim spód tortownicy, lekko przeciągając masę na boki naczynia. Ciasto wypełnij twarogową chałwowy masą. Sernik chałwowy piecz w 180 stopniach C mniej więcej przez godzinę. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama