Sernik z rodzynkami, czy bez? Jeśli jesteś w drugiej grupie, to mamy dla Ciebie przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego typu sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- 135 g mąki pszennej (najlepiej tortowej np. z lubelli),
- 1 żółtko,
- 42 g cukru pudru,
- 62 g schłodzonego wcześniej masła, opcjonalnie trochę wody;
na masę serową:
- 500 g półtłustego sera białego,
- 500 g śmietankowego białego sera,
- 5 jajek,
- 110 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Jak przygotować pyszny sernik bez rodzynek?
Przygotowanie - na początek należy na stolnicy przesiać mąkę. Następnie dodajemy cukier puder, masło oraz żółtko. Wszystkie składniki należy posiekać, szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. W międzyczasie tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy pergaminem. Wyciągnięte ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy a całość należy ponakłuwać widelcem.
Wstawiamy od piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 14-16 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę i w tym celu oba sery należy na początek zemleć trzykrotnie. Następnie w misce masło ucieramy razem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka i zmielony ser i wciąż całość ucieramy.
Całość należy połączyć z mąką ziemniaczaną. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy je do wcześniej zrobionej masy i całość należy delikatnie wymieszać. Na podpieczony już spód wykładamy masę serową. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez około 59-62 minut.