Canva.com

Śledzie pod apetyczną kruszonką z żółtka - idealna przystawka na Wielkanoc

Śledzie pojawiają się na polskich stołach nie tylko na Wigilię, ale także na Wielkanoc. Są także często na liście must have przekąsek na imprezy karnawałowe. Te pyszne ryby można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich są śledzie pod aromatyczną, lekką kruszonką z żółtka.

Wielkanoc to doskonały czas, by przygotować pyszne, śledziowe przystawki dla gości. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na śledzie z żurawiną, pastę z wędzonego śledzia, sałatkę śledziową, czy tatar ze śledzia. Są jednak takie receptury, które nigdy nie stracą swojej popularności. Przepis babci na śledzie w śmietanie od lat robi furorę.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie bez względu na to w jaki sposób będą podane na talerzu zawsze są źródłem wielu wartości odżywczych. Chociaż śledzie należą do tłustych ryb, to tak naprawdę nie mają wiele kalorii. Warto wiedzieć, że są bogate w zdrowe tłuszcze wielonienasycone, które mają wyjątkowo dobry wpływ na nasz organizm. Ryby są także pełne kwasów omega-3 oraz witaminy A, witaminy D i witaminy E.

Canva.com

Śledzie pod kruszonką na Wielkanoc

Skoro już wiemy, że śledzie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, to może warto poznać nowy przepis na aromatyczne śledzie w delikatnym sosie chrzanowym pod kruszonką. To ciekawe połączenie jest wprost idealne na wielkanocne biesiadowanie. Wszystko to, czego potrzebujemy do stworzenia pożywnej sałatki prawdopodobnie będziemy mieli w lodówce - to typowe zakupy na Wielkanoc.

Aby stworzyć pyszną sałatkę wielkanocną ze śledzi przygotujmy:

  • 500 g śledzi a'la matias
  • 1 małą cebulka
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżka ulubionego majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (najważniejsze, aby był bez cukru)
  • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  • pół jabłka (raczej kwaśnego)
  • koperek
  • szczypta pieprzu do smaku

Jak przygotować śledzie pod kruszonką?

Ten niezwykle prosty przepis pozwoli Ci przygotować pyszne śledzie w całkiem nowej odsłonie. Wiele razy już korzystałam z tej receptury i przyznam, że moi goście byli wprost zachwyceni. Na początku kroimy śledzie - najlepiej ukośnie, na duże kawałki. Do śledzi dodajmy posiekaną cebulkę w kostkę oraz winne jabłko, świeży, zielony koperek oraz posiekane białko jajka.

Wszystko posypujemy pieprzem i mieszamy z chrzanem oraz majonezem i pysznym, naturalnym jogurtem. Całość posypujemy żółtkiem. To ważne, aby te wszystkie smaki i aromaty dobrze się przegryzły, dlatego odstawmy śledzie do lodówki na minimum 4 godziny.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł