Canva

Moja prababcia i babcia zawsze dodawały do śledzi w śmietanie ten składnik!

Na Wigilii nie może zabraknąć śledzi w śmietanie! Czy u Ciebie w domu tez się je jadło? Koniecznie sprawdź, jak przygotować najlepsze śledzie w śmietanie na wigilijny stół. Pamiętaj, że odpowiednio dobrane składniki, to klucz do sukcesu.

Wigilijne śledzie w śmietanie — niezbędny składnik

Do śledzi w śmietanie koniecznie dodaj korniszony! Bez nich ta przekąska nie jest taka sama. To naprawdę idealny dodatek do wigilijnych śledzi.

Moczenie śledzi — czy trzeba to robić?

Jeśli kupujesz solne śledzie z beczki, to przyda im się moczenie. Najlepiej wymoczyć je w mleku, są wtedy delikatniejsze. Śledzie z oleju trzeba po prostu umyć i osuszyć.

Składniki na wigilijne śledzie w śmietanie

  • 0,5 kg śledzi
  • 1,5 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 korniszony
  • sól
  • pieprz
  • 1 garść posiekanego koperku

Śledzie w śmietanie — przepis krok po kroku

  1. Śledzie podziel na mniejsze części i umyj. Jeśli trzeba, namocz w mleku na 2 godziny.
  2. Cebulę pokrój drobno i sparz wrzątkiem.
  3. Jabłka obierz i pokrój.
  4. Korniszony też pokrój drobno.
  5. Wymieszaj śledzie z cebulą, ogóreczkami i jabłkami, daj śmietanę, ocet i sok z cytryny.
  6. Dopraw solą i pieprzem oraz koperkiem.

Jak podawać wigilijne śledzie w śmietanie?

Najlepsze będą podane razem z ciemnym lub jasnym pieczywem. Jeśli serwujesz te śledzie nie tylko na Wigilię, koniecznie podaj je razem z gotowanymi ziemniakami. To pyszne połączenie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł