Canva.com

Słodki serniczek z ciasteczkami Oreo. Pyszny na Wielkanoc!

Sernik Oreo swoją nazwą i wyglądem nawiązuje właśnie do popularnych ciasteczek z mlekiem. Ciasto z poniższego przepisu nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów czy barwników, jest zatem bardzo zdrowe. Do dekoracji deseru wykorzystamy wspomniane już ciasteczka.

Wszystkie dzieci lubią słodkości i najchętniej jadłyby je przez cały dzień. To oczywiście sprawia pewien problem rodzicom bo większość słodyczy nie jest zbyt zdrowych, ponadto mogą one powodować ból brzucha i szybsze psucie się zębów. Nic więc dziwnego, że wielu rodziców stara się w jakiś sposób ograniczać podawanie dzieciom czekoladek, ciasteczek i cukierków. Istnieje jednak bardzo prosty sposób na to, żeby nasze dzieci były zadowolone - wystarczy podawać im desery przygotowywane w domowej kuchni. Takie desery są nie tylko bardzo zdrowe i pyszne, ale wiemy, jakich składników należy użyć i dzięki temu mamy kontrolę nad tym, co jedzą nasze pociechy każdego dnia.

Składniki na sernik Oreo

Ten pyszny sernik przygotujemy z takich składników jak: kilogram zmielonego twarogu, 150 g cukru, półtorej łyżki skrobi ziemniaczanej, cztery jajka, 125 ml śmietany 18%, trzy tabliczki białej czekolady oraz 260 g ciasteczek Oreo.

Wykonanie sernika Oreo

  1. Do dużej miski wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksujemy przez dwie minuty aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zaczynamy wbijać jajka, po każdym miksujemy przez pół minuty aż połączy się z resztą masy.
  2. Śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wkładamy do rondelka czekoladę połamaną na kostki. Mieszamy aż do rozpuszczenia i studzimy.
  3. Część polewy odkładamy na później, do dekoracji. Resztę dodajemy do masy serowej i miksujemy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałki - część odkładamy do dekoracji, a resztę dodajemy do masy.
  5. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
  6. Formę wstawiamy do piekarnika, ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wyjmujemy, dekorujemy wierzch polewą i odłożonymi wcześniej ciasteczkami. Sernik podajemy schłodzony. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł