Sernik baskijski - spieczony na czarno
Canva.com

Przepis na sernik czekoladowo-waniliowy z notatnika babci Stasi. Obłędnie słodki!

Gdy mowa o wielkanocnych ciastach, zawsze ma się na myśli przynajmniej jedną odmianę sernika, będącego ulubionym świątecznym wypiekiem większości Polaków. Jeżeli jednak ta jego tradycyjna wersja zaczęła się nudzić, warto pomyśleć o tym, by nadać jej nieco innego i zarazem ciekawszego smaku. Przepis na sernik czekoladowo-waniliowy przychodzi z pomocą.
Reklama

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sernika?

Wykonuje się go z dwóch mas - oddzielnej waniliowej i czekoladowej - które następnie trzeba ze sobą połączyć, by uzyskać dwuwymiarową wersję pysznego ciasta (i pod względem smaku, i pod względem struktury, i pod względem kolorystycznym)

Na pierwszy ogień idzie część czekoladowa. W małym rondelku rozgrzać kostkę prawdziwego masła (zawartość tłuszczu min. 82%) wraz z kilkoma łyżkami wody, a po rozpuszczeniu dodać trzy solidne łyżki prawdziwego naturalnego kakao, opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie zwykły cukier z aromatem waniliowym) oraz 200 gramów zwykłego białego cukru. Składniki wymieszać i odłożyć na bok do ostygnięcia, a po wystudzeniu dodać do nich cztery żółtka (wcześniej oddzielić je od białek i białka przełożyć do osobnej miski), 350 g zwykłej mąki pszennej i jedną łyżkę proszku do pieczenia.

Reklama

Wydzielone białka należy z kolei ubić mikserem na sztywną pianę, a potem delikatnie przełożyć do ciasta i jeszcze delikatniej wymieszać wraz z pozostałymi składnikami, by zachować ich puszystość.

Jak zrobić pyszny sernik czekoladowo-waniliowy?

Czekoladowa masa na sernik czekoladowo-waniliowy powstaje natomiast jeszcze szybciej. W jej przypadku wystarczy rozbić cztery jajka i oddzielić białka od żółtek, a następnie białka ubić na sztywną pianę, podczas gdy żółtka zetrzeć z 200 gramami białego cukru, a następnie połączyć z połową kostki rozpuszczonego masła oraz jednym opakowaniem budyniu waniliowego. Do masy dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać. Jeżeli chce się, by masa miała jeszcze mocniejszy waniliowy smak i piękny aromat, można dolać do niej kilka kropli aromatu, najlepiej tego naturalnego.

W formie do pieczenia umieścić najpierw masę czekoladową, a następnie waniliową. Można też zostać odrobinę kakaowego kremu i umieścić go na samej górze, by wypiek miał aż trzy różne warstwy. Pieczenie odbywa się w temperaturze 190 stopni C i trwa godzinę. Sernik czekoladowo-waniliowy smakuje tak dobrze, że na pewno stanie się nowym ulubionym ciastem całej rodziny.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama